Fotosite van Louis Moens

Een dikke 20 km ten noordwesten van Limoges ligt het dorp Oradour-sur-Glane. Op de terugtocht van onze uitstap naar het zuiden van Frankrijk waren we in de buurt.
Het was al jarenlang mijn wens of intentie om het dorp ooit eens te bezoeken, een ideale gelegenheid dus die ik niet mocht laten voorbijgaan.  Ik vind het dan ook ongepast om deze foto's gewoon te dumpen tussen de obligate vakantiekiekjes, daarom dit aparte album.

Wat maakt Oradour-sur-Glane zo speciaal? Wel, het dorpje is in 1944 beestachtig uitgemoord door de nazi-SS onder het voorwendsel van de strijd tegen de weerstand.
Vermoed wordt dat het gewoon een slachting was als wraak tegen de landing in Normandi├ź waar de plaatselijke SS-troepen naartoe moesten om er het Duitse front te ondersteunen.
Na de oorlog heeft Generaal De Gaulle bevolen om de ruines te laten zoals ze waren ter illustratie van de Duitse wreedheden.  Neem het van mij aan: je wordt er even stil van als je er mee geconfronteerd wordt.

Een onuitwisbare smet op een ganse natie.  Ge├»nteresseerd in de details? Klik dan hier. Voor de foto's klik je uiteraard op de miniaturen.

Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane Oradour-sur-Glane        
             

Klik op het gewenste icoontje

26 juni 2016