foto Louis Moens

Gorges du Verdon (Fr.) 2005

Deze site is hoofdzakelijk mijn fotoalbum. Ik bewaar hier mijn herinneringen van uitstapjes, reizen, feestjes, licht artistieke kiekjes... enz.

Ook wat hersenspinsels, wetenswaardigheden, anekdotes, technische (fiets)tips, links naar van alles en nog wat, kortom mijn "reservegeheugen", dat is wat je hier kan vinden.

 

Je bekijkt deze site best met een resolutie van 1280 x 1024 en NIET met Internet Explorer.

Laatst gewijzigd:

 

 


Mijn weblog : (Chronologisch, het meest recente bovenaan.) 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

 

30 augustus : wielrennen : Apocalyps?

 

apocalyps?

naar boven

===================================

 

26 augustus : wielrennen : Nog eens bloemen.

 

Ik was al een tijdje behoorlijk op dreef en zie, afgelopen zaterdag in Hengstdijk zat alles plotseling mee en kon ik de bloemen van mijn reeks meepikken.
De twee vorige wedstrijden eindigden telkens op de tweede stek en nu was het bingo.
Het voelt wel goed aan al weet ik best dat je zoiets moet relativeren.

 

naar boven

===================================

4-11 augustus 2017 : uitstap : De Banjaard en omgeving

 

Banjaard 2017

Beetje bij beetje wordt het als een verworven recht beschouwd dat er jaarlijks een "familietripje" georganiseerd wordt en dat was dit jaar dus ook zo. De bestemming was, zoals reeds meerdere keren in het verleden, de Banjaard in het Zeelandse Kamperland.
We hadden het er behoorlijk naar onze zin en ook al kennen we het daar ondertussen wel, toch zie je telkens wel iets nieuws.  Naast wat oog voor details zoals turende aalscholvers, trage slakken na een regenbui is er nu ook de experimentele getijdenturbine op de stormvloedkering die donkergroene elektriciteit opwekt. Iets voor de toekomst?  Er is natuurlijk nog altijd het windsurfparadijs aan de Schotsman al lijkt dat nu wel definitief verleden tijd voor mij.  Verder is er voor de kids, naast Koos Konijn uiteraard, nog altijd die fantastische zee.

 

Wat en/of wanneer wordt de volgende keer?

naar boven

===================================

12-19 juni 2017 : vakantie : Naar de Provence

 

De koelte van het voorjaar heeft abrupt plaatsgemaakt voor de zomer. Terwijl landbouwgewassen, moestuintjes, grasperken enz... hier kreunen onder een loden zon en een bijna ondraaglijke hitte zijn wij op zoek gegaan naar een zo mogelijk nog zonniger oord, in Frankrijk dan: de Provence.

Zonnig en warm was het er inderdaad maar de Provence is daar, met zijn reusachtige platanen, op ingesteld en de warmte is er draaglijker dan bij ons en tropisch of niet, de natuur blijft er fantastisch.  Een sublieme streek.


Avignon

De Pont d'Avignon en Le Palais des Papes.  De twee uithangborden van de drukke maar dure historische provencaalse stad.

 

PS:  Ik heb er mij kunnen van weerhouden om de Mt Ventoux te beklimmen. Zo fier dat ik was om hem voor de eertse maal beklommen te hebben in 1975, zo fier ben ik nu dat ik aan de verleiding heb kunnen weerstaan.  Zo zie je maar hoe een mens kan evolueren.

naar boven

===================================

 

14 en 27 mei : de familie viert feest(en): Kleintjes worden groter.

 

Ferre communie

Briek lentefeest

Ferre & Briek hebben het eerste leerjaar er bijna op zitten en daar hoort een communie- of lentefeest bij.

Een eerste mijlpaal naar het groot worden.  Wat volgt nog?  We zien het wel.

Mémé en pépé apetrots natuurlijk of wat dacht je?

naar boven

===================================

 

17-20 mei 2017 : uitstap : Naar de Kalmthoutse heide en omgeving

 

De lente heeft zijn intrede gedaan al is dat slechts op de kalender.  In de praktijk is daar nog niet veel van te merken geweest.  Niettegenstaande de neerslaghoeveelheden beneden het normale peil waren en de uren zonneschijn er iets boven, waren de temperaturen meer dan ondermaats en mogen we gerust spreken van een koud voorjaar, iets wat de laatste lentes wel meer het geval was en toch...

 

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden om in de late lente op fietsuitstap te gaan, zo ook dit jaar dus. Dit jaar is het een niet zo voor de hand liggende keuze geworden, namelijk de Antwerpse Kempen. Een streek die dicht bij ons thuis ligt maar voor ons een beetje afgeschermd wordt door de Antwerpse haven.

We onthouden voornamelijk dat het een streek is met heel veel prachtige grote oude bomen, voornamelijk eiken, en ook veel woonzones met grote huizen van mensen die absoluut aan de buitenwereld willen laten zien dat ze rijk zijn.  Volgens mij is mooi iets heel anders.
Een bezoek aan de Antwerpse haven is een opportuniteit want die is vlakbij en bij zomers weer is de Oesterdam aan de oostzijde van de Oosterschelde als een geschenk uit de hemel.

 

Een leerrijke en geslaagde trip.

naar boven

===================================

 

12 maart 2017 : wielrennen : We zijn weeral eens gestart

 

Met een weekje vertraging omwille van het slechte weer zijn we er voor de 43e maal tegenaan gegaan. Onder een stralende maar toch frisse zon is voor mij het koersseizoen weer van start gegaan en alles in acht genomen is het naar behoren verlopen.  Hopelijk een goed voorteken want met de jaren begin ik meer en meer te voelen dat het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is en dat komt waarschijnlijk niet alleen door de last die ik sinds mijn crash in 2015 meedraag.  Het gewicht der jaren, de tand des tijds, het zal allemaal wel een rol beginnen spelen.

Laat het ons zo stellen dat de nieuwigheid er een beetje af is.  Wordt nog wel vervolgd denk (of hoop) ik.

naar boven

===================================

 

20 februari 2017 : familie : Met Scout erbij zijn we nu met twintig

 

Vandaag is Scout geboren, zoontje van Elise en Bert. Een flinke knuist van bijna 4 kilogram in blakende gezondheid.
Heel speciaal: hij is het twintigste achterkleinkind van mémé Moens maar hij is, na zijn broertje Lowiek, amper de tweede die de naam Moens verder uitdraagt.  Er rust dus een hele verantwoordelijk op hun schouders ;-).

naar boven

===================================

 

22 Januari 2017 : winter : Joepie, terug schaatsen.

 

Schaatsen op natuurijs.   Doemprofeten van de opwarming van de aarde verkondigen dat het in onze streken nooit meer zou kunnen.  Niet waar dus!

De natuurcompensatiegebieden in Zeeuws-Vlaanderen zijn er de ideale plek voor.  Getuige hiervan de venen in de polders tussen Westdorpe, het kanaal Gent-Terneuzen en de Axelse vlakte.

Schaatsers: laat alles vallen en profiteer er nu van, het komt niet zoveel voor.

 

2 2lingen

De kerktoren van Westdorpe overschouwde het geheel en zag dat het goed was .

naar boven

===================================

 

19 Januari 2017 : heengegaan: Albert.

 

Al van toen ik een ukkie was van tien jaar of minder was hij daar al. Ik ging nieuwjaren bij "Peetjen Jaok" en toen was hij daar te zien. Als prille tiener zag ik hem tijdens het rolschaatsen op zondag op straat want dan kwam hij op Callemansputte een lief zoeken en als rijpe tiener herinner ik mij hem toen hij bij ons op de boerderij melk kwam kopen.
Alsof dat nog niet volstond werd hij mijn naaste buur op Callemansputte na mijn huwelijk. Samen werden we van ons vertrouwde Callemansputte weggejaagd en nog daarna zagen we elkaar veelvuldig.  Kortom, Albert is er in mijn herinnering altijd geweest.

 

Vandaag is daar een eind aan gekomen, Albert is vertrokken naar de overkant...   Goeie reis Albert!

 

2 2lingen

 

Gewoon, omdat hij was wie hij was zullen we hem niet vergeten.

naar boven

===================================

 

Januari 2017 : een nieuw jaar : Bijna onmerkbaar.

 

Omwille van het vrij zachte, en ja ook behoorlijk zonnige najaar is de jaarwisseling bijna ongemerkt naderbij geslopen. Gedurende de eerste drie van de zes donkere weken was er veel licht tot bijna op nieuwjaar zelf. Op dat moment kantelt het weer en vervalt in zijn oude jaarlijkse doen van grijs, nat en killig. Alsof dat nog niet genoeg is komt daar ook nog wat nachtvorst bij en winterse buien.  Het weerhoudt er ons niet van om het nieuwe jaar weeral eens hoopvol tegemoet te zien ook al hebben we in 2016 ervaren dat het leven heel broos kan zijn.

Hoe dan ook, alles vliegt voorbij. Getuige de evolutie van de tweelingen. Kijk hieronder zelf maar naar de traditionele foto's van het 2 X 2 - set.

 

2 2lingen

Er is een duidelijk onderscheid tussen de stellen onderling maar wie Lies of Kaat zijn en Aster of Nore, dat zoek je zelf maar uit.

naar boven

===================================

 

6 november 2016 : Zo maar : Alles gaat zijn gewone gangetje.

 

Zonder noemenswaardige uitschieters schuift de tijd voorbij.  De dagen worden korter, de bladeren aan de bomen verliezen hun groene kleur en hier en daar beginnen ze af te vallen, mooie nazomerse dagen maken stilaan plaats voor frissere en grijze dagen, het is Allerheiligen voorbij dus het is winteruur enz...
Toch is één ding zeker: de gewone dagen zijn nog altijd de mooiste, zo valt het bvb niet zo op dat de kleintjes eigenlijk niet echt zo heel klein meer zijn.  Twee van hen doe zelfs al verwoede pogingen om te beginnen lezen.  Echt raar, je wilt ze graag zien groot worden maar ze verliezen wel beetje bij beetje de charme van een "kleintje".  Getuige daarvan onderstaande wondermooie (volgens mij althans) foto die Evy van de "troep" maakte op, jawel, het kerkhof.

kleintjes
De niet meer zo kleine kleintjes eind oktober 2016.

naar boven

===================================

 

1 oktoberber 2016 : wielrennen : 't Zit er weer als eens op.

 

 

Met het einde van de zomer komt ook het einde van het wielerseizoen.  Wat als één groot vraagteken en één grote uitdaging begon is uitgedraaid op een onverhoopt succes, ook al heeft dat wat moeite gekost.  De eerste twee koersen voelde ik mij niet zo stuurvast en zelfzeker maar daarna kwam de oude routine terug boven drijven.
Behalve het feit dat er meer dan behoorlijke resultaten waren is het voornaamste dat gebleken is dat ik het nog kan in weerwil van het feit dat nog altijd mensen mij op een vermanende toon aanspreken met zo van die gezegdes als "...ik heb gehoord dat je toch weer koerst..." e.d.

Vandaag nog kreeg ik de "aanmoediging" zo van: "Get sjanse manneken da nie in 'n kerreken zit"

 

 Zielig, toch?

 

Hoe dan ook, als alles verder verloopt zoals nu, dan sta ik begin maart 2017 terug aan de start voor seizoen 43.

Tervenenkoers

naar boven

===================================

 

16-18 september 2016 : uitstapje : Een weekendje in de Westhoek.

 

Om uiteenlopende redenen zijn we dit jaar niet naar de Banjaard geweest.  Om dit hiaat een beetje in te vullen zijn we met Firmin en Ria een weekendje naar de Westhoek afgezakt.  We logeerden in Beauvoorde. Een deelgemeente van Veurne die niet eens op elke kaart staat.
Het weer was wisselvallig, ons programma derhalve ook.  Een beetje gefietst, twee musea bezocht en de horecasector gesteund.
We onthouden: het is daar rustig, echt landelijk. We beseffen nu dat het in ons dorp een hectische boel is.

naar boven

===================================

 

15 september 2016 : Najaar : De herfst vermomt zich als een zomer.

 

Een zeer wisselvallig en fris voorjaar werd gevolgd door een middelmatige maar best te genieten zomer die zich in zijn extreme vorm toonde de tweede helft van augustus.
Tijd voor het najaar nu.  Ja, dat dacht je.  De eerste helft van september, de aanvang van de herfst dus, was zomer op z'n allerbest.  Warmterecords sneuvelden en de droogte deed gewassen en tuinen kreunen.  Alleen het korten van de dagen toont aan dat we niet in de hoogzomerperiode zijn.

Is dit een gevolg van de opwarming van de aarde of...?

naar boven

===================================

 

4 september 2016 : wielrennen : 15 jaar later.

 

 

Het is er dan toch nog eens van gekomen. Om en bij de 15 jaar na mijn laatste overwinning te Assenede slaagde ik erin om nog eens de bloemen te veroveren.  Na een aantal plaatsen binnen de eerste 5 was het bingo.

Ik moet toegeven dat de omstandigheden een beetje meezaten en dat er een beetje denkwerk aan te pas kwam al is dat niet echt mijn stijl van rijden. Misschien is dat de reden waarom ik er niet zo'n euforisch gevoel aan overhield maar toch geeft het een soort van voldoening.

Hop naar nog eens?

Dikkelvenne

naar boven

===================================

 

11 juli 2016 : zomer: Hij is er!  Eindelijk.

 

Het is er eindelijk van gekomen. De zon en de warmte zijn aangekomen na een voorzomer van kwakkelend en wisselvallig weer.  Doet dat even deugd zeg al weten we natuurlijk niet voor hoelang.  Hoe dan ook, de kids zijn er als de kippen bij om ervan te genieten.

 

 Kids aan zee
v.l.n.r. Briek, Aster, Ferre, Nore, Hanne.

naar boven

===================================

 

9 juli 2016 : wielrennen : De vloek van Vogelwaarde is bezworen.

 

Precies één jaar na die vreselijke doodsmak wordt de koers in Vogelwaarde terug ingericht. Met het vaste voornemen voorgoed af te rekenen met het spook dat door mijn getormenteerde hersenen dwaalt ben ik erheen getrokken en heb afgerekend met "de vloek van Vogelwaarde".  Ik heb de koers gereden zoals elke andere koers al vonden meerdere mensen die het van nabij meegemaakt hebben dat niet zo evident. Blijkbaar was het toch erger dan wat ik er mij van voorstel.  
Nu is het definitief: ik kan nu door Vogelwaarde heen fietsen zoals door elk ander dorp. De vloek is bezworen al zijn lang niet alle gevolgen verleden tijd.

naar boven

===================================

 

16-27 juni : op reis : Een tochtje door Frankrijk.

 

Saint-Aulay maakt zich op voor de Félibrée.

We zijn terug eens naar het zuidelijk deel van Frankrijk geweest.  Gestart in de Provence, meer bepaald de streek rond de Mont Ventoux, dan via de oogverblindend mooie Gorges du Tarn naar de Dordogne.  Onderweg nog eventjes het opmerkelijke bedevaartsoord Rocamadour bezocht.

We logeerden in een vakantiedomein in opbouw. Een unieke ervaring in een streek die zich nog het echte Frankrijk mag noemen, nog niet verpest dus door super gecommercialiseerd toerisme.

Op de terugtocht maakten we even een tussenstop in Oradour-sur-Glane.  Dat is echt om even stil van te worden.

 

Mooi weer, veel verschillende dingen gezien en geen tegenslagen onderweg, kortom, een trip om niet te vergeten. Foto's vind je hier.

Ondanks de vele kilometers: smaakt naar nog eens.

Cyrano de Bergérac.

Oradour-sur-Glane.

Chassaignes.

Een groene kikker.

 

naar boven

===================================

3 juni 2016 : Eentje erbij : Hallo Fiebe, we zijn blij dat je er bent.

 

De familie is weer eens uitgebreid. Fiebe is het tweede kindje van Björn en Katrien, een zusje voor Imke. Een dikke proficiat voor de kersverse ouders, het nieuwbakken zusje en de trotse grootouders. Veel succes.

Fiebe is het negentiende achterkleinkind van mémé Moens. Het is aftellen naar nummer twintig. Voelt er zich iemand geroepen?

naar boven

===================================

 

mei 2016 : lente:  Een nieuw seizoen breekt aan.

 

Ook al bleven winterse toestanden achterwege en werden de dagen langer er was van lente maar weinig te merken. Wel was er hier en daar een verlopen gelopen zonnetje te zien maar het bleef veelal grijs, winderig en vooral fris.  Toch schuift alles verder door en we bereiken bijna ongemerkt de maand mei. Met het hemelvaartweekend zijn we naar de Veluwe getrokken voor een viertal dagen en hebben daar de start van de Ronde van Italië gecombineerd met fietstochten door de Veluwe.  Als je ooit hebt gehoord van een fietsparadijs, de Veluwe dat is er een en alsof dat nog niet voldoende was deden de weergoden daar nog een flinke schep bovenop.  Een lenteweer zoals we er nog geen tien minuten hebben gehad dit jaar was ons deel.  

 

mei2016


Drie dagen thuis en alweer op pad.  Nu per fiets naar het duitse Lampertheim, een dikke 600 km.  We onthouden dat we de eerste dag een uitgelezen dag hadden met identiek hetzelfde weer als in de Veluwe maar de resterende 3 fietsdagen waren grijs, koud en net niet nat, kortom, aprilweer dus.  We zien wel wat de rest van mei brengt.  We hopen in alle geval op iets beter.

naar boven

===================================

 

25-28 maart 2016 : uitstapje: Familietripje naar de Westhoek.

 

Dit jaar word ik 65 en de familie vond dat daar wel iets speciaals voor mocht gebeuren.  We zijn dus met gans de familie op paasweekend geweest naar de Westhoek.
Onze uitvalsbasis was het heksendorp Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke. Mooi golvend landschap aan het begin van het Westvlaams Heuvelland bezaaid met stille getuigen van De Groote Oorlog.

 

Ieper

 

Met z'n allen op de zaterdagse markt te Ieper.  Rarara !!  Wat gaan we allemaal kopen?

Foto's hier.

naar boven

===================================

11 maart 2016 : ligfiets: Hij is er.

 

Tijdens de "heropbouw" na mijn crash heb ik besloten om met alles gewoon door te gaan, dus ook met ligfietsen.  Daar mijn eerste ligfiets aan vervanging toe was heb ik begin december een nieuwe besteld en eindelijk is hij aangekomen.  Het voelt zo'n beetje aan als "Le Beaujolais Nouveau est arrivé".

Het is een hele aanpassing. Mijn vorige ligfiets was een touring-versie terwijl dit een race-uitvoering is.  Hij gaat behoorlijk wat sneller maar vraagt heel wat aanpassing van het rijgedrag. Het geeft wel een nieuwe sensatie.

M5 ligfiets
Is het geen schatje?

naar boven

===================================

6 maart 2016 : wielrennen: Weer gestart.

 

In weerwil van de "publieke opinie" ben ik vandaag gestart aan mijn 42ste seizoen als wielrenner.  Het was niet echt gemakkelijk om de drempel van mijn crash te overwinnen. Mijn overtuiging dat het niet is omdat je bepaalde zaken niet meer kunt dat je de dingen die je nog wel kunt ook moet laten, heeft me daarin gesterkt. Het overgrote deel van de publieke opinie vindt van wel maar ik heb op een moeilijk moment tijdens de revalidatie besloten om te proberen doen en vol te houden wat ik nog wel kan en daar heb ik vandaag de volgende stap in gezet.  We zien wel waar het schip strandt en ik ga ervan uit dat, indien het niet gaat, het zichzelf wel zal verbieden.
Ik had er in elk geval een goed gevoel bij.

naar boven

===================================

 

26 februari 2016 : Ligfiets: Afscheid van een vriend

 

ff

Na iets meer dan 11 jaar en 100.000 km heeft mijn ligfiets de geest gegeven. Het zat er al een tijdje aan te komen. Ik heb een nieuwe gekocht en hij was bezig aan zijn laatste kilometers. Net alsof hij het voelde en protesteerde. Hij vertoonde al een aantal mankementen die ik telkens weer wat oplapte maar nu is het definitief, we zullen samen nooit meer op pad gaan.  Ik werd er zowaar een moment stil van.  Afscheid van een vriend.

naar boven

===================================

 

28 januari 2016 : callemansputte: Een hele bedrijvigheid.

 

Na de aanleg van de hoofdwegen is het een tijdje heel rustig geweest maar dan opeens... Dus daar waren die fundamenten (zie 11 oktober 2015) voor.


Briek en Hanne
Er is plots een drukte van belang.


Flinke brok, zo'n windmolenwiek.. Don Quichot zou er een kluif aan hebben

foto: Louis Moens
Topje erop.
foto: Louis Moens
Ziezo, hij staat er.
foto: Louis Moens
Nu de alternator.
foto: Louis Moens
Dan de wieken netjes omhoog hijsen .
foto: Louis Moens
Wieken op de alternator en... nog 3 te gaan .

 

naar boven

===================================

 

4 januari 2016 : naar school : Hanne haar eerste schooldag.

 

De eerste schooldag van het nieuwe jaar en Hanne gaat voor de allereerste keer naar school.  Een hele gebeurtenis maar voor Hanne zelf is het onmogelijk om daar het nut en de consequenties van in te zien.  Ze is wild enthousiast vertrokken. Kijk hier maar eens. Ze weet natuurlijk niet voor hoelang het wel is.
De hamvraag is echter: wie maakt er zich de meeste zorgen? De mama en papa, de mémé en pépé of misschien wel Briek.  Als je 't mij vraagt is Briek er niet geheel gerust in maar verantwoordelijkheidszin tonen schijnt een goede eigenschap te zijn al kan je daar bij een kereltje van 5 jaar toch eens een vraag bij stellen.

Komaan Hanne, "go for it".

naar boven

===================================

 

1 januari 2016 : Nieuwjaar: Bijna ongemerkt was het daar.

Bijna ongemerkt sloop de jaarwisseling nabij. Het najaar 2015 was uitzonderlijk zacht en zonnig en leek daardoor meer op een moeizaam voorjaar.
Hoe dan ook de jaarwisseling is er, dus wordt er weer naar voren gedroomd en de balans opgemaakt van wat voorbij is. Voor mij was 2015 een jaar met een dubbel gevoel. De kleintjes gingen er goed op vooruit, onze gezondheid was prima en alles verliep naar wens zonder echte extremen tot... die vreselijke crash kwam.  De meest spectaculaire gevolgen zijn verdwenen, de gevaarlijk sluimerende zijn er nog steeds en maken niet meteen aanstalten om te verdwijnen.
Ik heb er heel wat van geleerd. Voor wie mij nog met wat goede raad wil bijstaan kan ik nu al zeggen dat ik, in weerwil van het voorbije jaar, in 2016 mijn 42ste wielerseizoen start.  We zien wel wat ervan komt maar één ding is zeker: stilzitten is, zeker nu, geen optie. Ik heb zelfs een nieuwe ligfiets gekocht en verwacht hem in de loop van februari.

naar boven

===================================

 

11 oktober 2015 : Callemansputte: Ze doen daar iets.

 

Er wordt wat bekokstoofd. Zijn dit fundamenten voor het één of het ander?

Briek en Hanne

 

naar boven

===================================

 

 

September voorbij : Nazomer: Wat je ook verstaat onder "Nazomer", dit was het voor ons.

 

We hebben ons neergelegd bij de feiten. De warme dagen zijn voorbij. Wil je mooi weer, dan zal dit in de flauwe zon en uit de wind moeten gebeuren als je al niet moet vluchten voor herfsttoestanden. Toch gaat alles door, de zee behoudt haar getijdencyclus, de dagen korten, de kinderen worden de schoolroutine weer gewoon (wij ook) enz... We zijn ook nog eens een weekje naar Zeeland geweest. Het weer was beneden alle peil maar de kids hebben zich toch goed geamuseerd.  De maand september werd afgesloten met een pracht van een maansverduistering.

Hop naar het volgende.


Briek en Hanne

Het is september, dus we zijn aan de Banjaard


De Grevelingen, nu eens niet de Oosterschelde.


De maansverduistering van 28 september.

 

naar boven

===================================

 

 

3 september 2015: Nieuw seizoen : De zomer 2015 is ver over z'n hoogtepunt heen.

 

We zijn september en de kinderen zijn terug naar school. Altijd de herneming van een soort routine en niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders en ja, ook voor vele grootouders.

Qua weer mocht de zomer er best wezen met een frisse maar zonnige en doorgaans vrij droge aanloop. Tussendoor enkele bloedhete dagen maar al bij al best te pruimen. 2015 zal in de boeken genoteerd worden als een jaar met een mooie zomer. We wachten dus eventjes af wat het najaar wordt. Hopelijk start het met een "Gouden roos september" (Bob Benny ergens vooraan de jaren '60).

 

En de kinderen, hoe hebben zij dat doorgesparteld? Kijk zelf maar.

 

Ferre en Briek waren bij momenten echte rakkers.

Aster en Nore spelen eventjes poppetje.

Hanne heeft zich ontpopt tot een strandjuffer.

 

naar boven

===================================

11 juli 2015: Wielrennen: Abrupt en vroegtijdig einde van het koersseizoen.

 

11 juli 2015 wordt een dag om niet licht te vergeten en niet omdat dit het feest van de Vlaamse Gemeenschap is.  Tijdens een van de mooiste koersen van het seizoen (de Ronde van Hengstdijk te Vogelwaarde in Nederland) liep het eventjes niet als gepland en een vreselijke smak maakte een vroegtijdig eind aan mijn koersseizoen op het moment dat het zich aankondigde om goed te beginnen.
Er wacht een lange zware revalidatie en dan... Wellicht hop naar seizoen 2016.  We zien wel.

naar boven

===================================

28 juni 2015: Familienieuws:  Een zomers feestje.

 

Afgelopen winter werd Antoinette 65 en dat is vandaag gevierd met een zomerse BBQ voor de ganse familie, van piepjong over jong, iets minder piepjong en minder jong. De kids vonden het fantastich, en de ouderen?   Meer foto's hier.

 

naar boven

===================================

 

mei - juni 2015:  Zonnige maar frisse en winderige voorzomer.

 

De dagen zijn nu op hun langst en dat brengt wat activiteiten mee.  Een Braakmandochter-reunie, enkele dagen aan de Limburgse Maas, Hanne wordt 2 jaar, nog maar eens een weekendje rond de voerstreek...

Nu is het wachten op de hoogzomer.

Foto: Louis Moens - Braakmandochters

Braakmandochters & kids anno 2015.

Foto Louis Moens: De Maas te Stokkem

De Maas te Stokkem-Dilsen. Waar E-bikers de plak zwaaien.

foto Louis Moens: Verjaardag Hanne

Hanne wordt 2 jaar.

foto Louis Moens: Antoinette op de Gileppe

Op de afdamming van de Gileppe.

naar boven

===================================

 

12 mei 2015 : familienieuws: JARNO, weer een neefje erbij.

 

Vandaag is Jarno geboren, het zoontje van Annelies en Philippe, broertje van Torre.
Een hartelijk proficiat aan de ouders en grootouders.  Doorgaan zo zouden we zeggen.

naar boven

===================================

9 - 12 april 2015: Een uitstapje : Het Frankenland en de Romantische Strasse.

 

Een vierdaagse uitstap naar het Duitse Beieren, meer bepaald het Frankenland met z'n pittoreske middeleeuwse stadjes, z'n befaamde wijnen en het begin van de Romantische Strasse.
Het verhoopte mooie weer was op de afspraak wat nog een extra glans gaf aan de toch al zo fraaie omgeving.

foto: Louis Moens .

Romantiek aan het begin van de "Romantische Strasse" of wat dacht je?
Meer foto's hier.

naar boven

===================================

 

5 april 2015: pasen: De start van de zomerse dagen?

 

Maart begon veelbelovend met verscheidene zonnige dagen, zelfs eentje die ons tot 18°C opleverde maar het mooie liedje was van korte duur. Bijna 4 weken lang was het grijs, grauw en killig. Met Pasen kwam de kentering. Nog wel een beetje fris maar zonnig en met goede vooruitzichten. Paaseitjes rapen bij mémé was nog eventjes met de jas aan maar hopelijk kan die snel achterwege blijven. We kijken er al naar uit.

foto: Louis Moens

De buit is binnen (Ferre, Aster & Nore, Briek, Hanne) .

naar boven

===================================

 

14 maart 2015 : wielrennen: Seizoen 41 gestart.

 

Koers William Vyncke - foto: Louis Moens

Het koersseizoen is weer gestart, we hopen op het beste.   Voor mij is het mijn 41-ste.
Hoeveel nog?  We zullen wel zien. ( foto: Bassevelde april 2014)

naar boven

13 - 16 februari 2015: Weekendtrip: De Beekse Bergen.

 

Enkele weken terug is Antoinette 65 jaar geworden en ze heeft de ganse familie getrakteerd op een weekendje uit gedurende het krokusverlof.  De keuze viel op het vakantiepark Beekse Bergen te Hilvarenbeek (NL).
Het werd een echte voltreffer met een praktische bungalow, kindervriendelijk vakantiepark, een prachtig dierenpark in de nabijheid en bovenal prachtig weer.

Foto's hier.

foto: Louis Moens

Picknicken in het dierenpark.

naar boven

===================================

24 januari 2015: Een winterprikje.

 

Om de grijze eentonigheid van de kortste dagen wat te breken kregen we een piepkleine winterprik.  Wie niet persé op de baan moest bleef thuis en wie in de sneeuw wou spelen moest zich reppen en tevreden zijn met wat er was (zoals Briek)

Wie het kleine niet eert...

 

naar boven

===================================

 

1 januari 2015: nieuwjaar: We beginnen aan een nieuw jaar.

 

Eigenlijk een matte, geschiedenisloze herfst maar dan wel een uitzonderlijk warme, alleen een kortstondige winterprik tussen Kerst en Nieuw verstoorde eventjes het grauwe gedoe.

Ook het nieuwe jaar start in dezelfde trend.  De zon is een zeldzaam fenomeen, we wachten af.

Dit kan mij echter niet beletten om mijn beste wensen de wereld in te sturen en dat wil ik dan doen met één van mijn (volgens mij althans) mooiste foto's van 2014.

Aster en Nore kussen - foto: Louis Moens

Kusje hier, kusje daar, gelukkig Nieuwjaar!

(een idee van Romy)

naar boven

===================================

November 2014:  Kortere dagen en meer...

 

We zijn half november en kunnen nu wel een balans opmaken van de zomer.  

We mogen in geen geval klagen. Voor zover mijn herinneringen reiken was het de beste zover sedert 2003. Toen begon het mooie weer half februari om door te gaan tot en met het eerste weekend van november alleen onderbroken door een natte julimaand. Dit jaar een gelijkaardig scenario maar nu was het augustus die voor een nat intermezzo zorgde en we zullen het geweten hebben want we waren juist op verlof in Zeeland.

Toch hoor je ons niet klagen alhoewel de tijd van de jassen nu definitief aangebroken is. Zie maar naar Hanne hoe zij het voorbeeld geeft.

Geen nood, het zijn nog altijd aangename dagen en we kunnen ons straks al weer opmaken voor het lengen van de dagen.

Wat gaat alles toch snel (afgezaagd gezegde natuurlijk maar wel de keiharde werkelijkheid).

Foto: Louis Moens

 

naar boven

===================================

September 2014: Een nieuwe sfeer

 

Vanaf augustus lijkt de zomer plots een heel eind weg en de herfst dichtbij.  De natte oogstmaand maakt deze zomer tot de vijfste natte sinds de noteringen alhoewel we globaal gezien van het voorjaar tot en met juli zeker niet mogen klagen.

Met de komst van september herstelt zich dan weer alles maar er komen wel nieuwe routines en sferen. Bij 22°C noemen we het nu warm weer, de kids weer naar school, Hanne doet nu haar eerste stapjes zelfstandig en bij de herfstsfeer hoort uiteraard een uitstapje naar het bos. We zijn er helemaal klaar voor.

 

Foto Louis Moens

 

v.l.n.r.: Nore, Briek, Hanne, Ferre en Aster.   (foto: Romy)

naar boven

===================================

22 aug - 29 aug 2014: zeeland: Terug naar de Banjaard.

 

Een weekje vroeger dan gewoonlijk zijn we naar de Banjaard geweest.  Qua weer was het een dikke tegenvaller maar de dagen dat de kids er waren viel het nog best mee.  Ook heb ik terug eens gesurft, zij het dan voorzichtig, en dat viel nogal mee.  De wind was slechts één dag gunstig maar misschien is dat nog best ook.

Volgend jaar wellicht terug, zowel surfen als de Banjaard want de kinderen vinden het daar geweldig.

naar boven

===================================

 

6 augustus 2014:  Al bezig aan de afgaande zomer .

 

We zijn augustus en aan kleine details begin je te zien dat de zomer begint te ebben maar we zijn toch nog altijd in het mooiste gedeelte van het jaar.
Het is tot nu toe al een heel deftige zomer geweest met zonnig warme dagen, enkele regendagen, dagen met milde zon en veel dagen die zich op een of andere manier leenden tot BBQ of andere zomerse activiteiten.  Alleen moet je zelf de opportuniteiten zoveel mogelijk benutten.  Als je wacht tot het "eens past", zal het nooit passen.
Half juli heb ik mij weer aan het koersen gewaagd, zij het dan een beetje met de handrem erop. Een dagje Boudewijnpark en een driedaagse naar de Champagnestreek zijn zo'n beetje de voornaamste wapenfeiten en natuurlijk de kids met zomeractiviteiten zoals waterspelletjes en uiteraard ook ijsjes eten..

foto: Louis Moens

Het gezicht van het Boudewijnpark .

foto: Louis Moens

Hoeft daar commentaar bij?

foto: Louis Moens

Dit zou Reims kunnen zijn.

foto: Louis Moens

Wijngaarden in de Champagne.

naar boven

===================================

 

1 juli 2014: I.M.: Antoine Claeys

 

Na een lijdensweg van om en bij een jaar is, uit onze vriendenkring, Antoine overleden.
Antoine zou in november eerstkomend 70 jaar geworden zijn.

We zijn blij dat we hem gekend hebben.

 

Antoine, het ga je goed.


Claeys Antoine

 

naar boven

===================================

 

19-25 juni 2014: trip naar de provence: Caromb (Fr.) aan de voet van de Mt Ventoux.

 

Al bijna meteen na de uitstap naar de Moezel zijn we naar het franse Caromb in de Provence vertrokken.
Het werd een mooi uitstapje, echt het weertje zoals dat in het zuiden hoort en wat belangrijk is: geen problemen onderweg gehad.  De enige file die we hadden was er eentje van 5 minuutjes op 10 km van ons eigen deur (R4 te Wondelgem natuurlijk).

 

foto: Louis Moens - Caromb

 

De Provence: warm weer, druiven, pittoreske dorpjes, reusachtige platanen die dienen als enorme parasollen met daaronder lome Fransen
en natuurlijk de op de achtergrond immer aanwezige Mont Ventoux. Zuiderser dan dat kan bijna niet. (meer foto's hier).

naar boven

===================================

 

11-16 juni 2014: uitstapje: De Moezel

 

We hebben een uitstapje naar de Moezel gemaakt. Mooie streek, goed weer, proper gezellig hotel, enz... Kortom: een geslaagde uitstap.

Hieronder een tweetal kiekjes voor de sfeer, hier meer.


 

Cochem


 

Beilstein

 

naar boven

===================================

5 juni 2014: familienieuws: Raf is het broertje van Jef

 

Vandaag is Raf geboren, het broertje van Jef, zoontje van Frederiek en Tineke, neefje van Lowiek. Aan de ouders, grootouders, tantes en nonkels enz... een dikke proficiat.

Raf is het 17e achterkleinkind van pépé Ivo en mémé Moens.

Wie volgt? :-)

naar boven

===================================

 

Mei 2014: Wielrennen:  Is het na 39 seizoenen definitief voorbij of misschien toch niet?

 

Ik geef het nog altijd niet op maar het is nu wel heel duidelijk: het wordt extreem moeilijk om nog aan wielrennen te doen. Voor dit seizoen zit het er al zeker niet meer in.  Ik zal al heel tevreden mogen zijn dat ik op het einde van de zomer een beetje deftig met de koersfiets kan rijden.  Ligfietsen daarentegen gaat heel goed, dat is tenminste iets.

Volgend seizoen is de ultieme deadline.

naar boven

===================================

 

 

April 2014: voorjaar: Wat er ook nog komt, het was tot nu toe een meer dan behoorlijk voorjaar.

 

April is voorbij en het moet gezegd, tot nu toe was het een goed voorjaar. Veel zon, weinig neerslag en bij wijlen warme dagen waarbij we meerdere keren de 20° vlotjes overschreden.

Verder gebeurde er van alles.


foto: Louis Moens

Het is Pasen en 't is mooi weer,
dus is er paaseieren rapen bij mémé en pépé.


foto: Louis MoensWeeral een stap vooruit.
Ferre fietst helemaal alleen en 't gaat goed vooruit.


foto: Louis MoensAster en Nore hier nog fier met hun vangst van de paashaas maar overmorgen wordt het hun eerste schooldag. Dat wordt andere koek.

foto: Louis Moens100 jaar Groote Oorlog. Ter ere van de strijders hebben we de Westhoek bezocht en daar hoort uiteraard "The Last Post" in Ieper bij.

Foto: Louis Moens
Wat dacht je? Briek blijft niet achter,
hij fietst net zo galant als Ferre.
Hier kan je hun prestaties bekijken.

 

naar boven

===================================

 

maart 2014: Lente: De lente is in het land en dan zie je van alles langs de straat.

 

foto: Louis Moens

Deze rakker was wellicht te enthousiast om de weg over te steken.
Een verblindende schoonheid al zullen sommigen er niet om rouwen.

foto: Louis Moens

't Is ongetwijfeld goed bedoeld,
maar een 10 voor taal zal Nederland daar toch niet voor krijgen.

naar boven

===================================

 

2 maart 2014 : familiefeest "hoge wal": De familie Vernaeve, 78 jaar later.

 

In 1936 kwamen Alphonse Vernaeve en Helena Verslycken van Mendonk naar Ertvelde wonen op de "Hoge Wal".

Vandaag, 78 jaar later kwamen hun nakomelingen eens samen.  Je vindt er hier alles over.

Daar hoort natuurlijk een groepsfoto bij.

 

Hoge Wal

Alle foto's hier.

naar boven

===================================

 

23 januari 2014: Een neefje voor Jef: Lowiek is geboren

 

Er is weeral nieuw leven in de familie. Vandaag is Lowiek geboren, zoontje van Bert en Elise en 16e achterkleinkind van mémé Moens. Een robuust kereltje van net geen 4 kilogram zoals het een nakomeling van Antoine past.

Aan ouders en grootouders een welgemeende proficiat.
Bert en Elise: als jullie dachten dat het voornaamste werk erop zat, vergeet het maar.  Het Leukste, ja !!! We zijn er echter van overtuigd dat jullie dat probleemloos zullen oplossen.
Je krijgt zoveel terug voor alle inspanningen die nog komen.

 

naar boven

===================================

1 januari 2014: nieuwjaar: Al weer vertrokken voor een rondje rond de zon.

 

2013 is voorbijgegeleden zonder dat we het goed en wel beseften.  Een lange winter met een korte schaatsperiode en sneeuw tot half maart, een koud voorjaar met koersen met de lange broek tot eind april en frisse temperaturen tot eind juni.  Dan toch uiteindelijk zomer gevolgd door een warme herfst en ook een "warme" winter tot nu toe.  Een lichamelijk ongemak dat mijn fietstoekomst misschien wel eens ernstig zou kunnen beïnvloeden.  Kortom, eigenlijk een jaar zonder verhaal ware het niet dat in juni Hanne geboren werd.

 

Natuurlijk was er de nieuwjaarswens van de Moenzen met een foto van een aantal achterkleinkinderen van mémé Moens.

 

Nieuwjaar - foto: Louis Moens

Voor het geval dat in 2050 iemand deze foto zou bekijken en niet meer zou weten wie wie is: v.l.n.r.

Vooraan: Imke, Mila, Kaat, Ferre, tante Evy, Aster en Nore.
Achteraan: Briek, tante Romy, Hanne, Janne, Lies, Nora.


Wat zal het volgende toertje rond de zon geven?

 

Welkom 2014.

naar boven

===================================

18 november 2013: De korte dagen komen eraan.

 

 

 

De dagen zijn al vrij kort geworden. Oktober was een niet onaardige maand maar de paar dagen dat het regende deed het dan ook flink z'n best.
Ondertussen is meer dan de helft van november voorbij met veel regen maar geen koude temperaturen. Tot nu toe geen nachtvorst.

 

Ikzelf ben ondertussen een beetje opgeknapt en kan al terug een eind wandelen en binnenkort wellicht ook een beetje fietsen. We hopen op het beste, zowel voor de komende winter als voor de komende zomer.

Engelenhof - foto: Louis Moens

De kleuren van een troosteloos seizoen.

naar boven

===================================

7 oktober 2013: callemansputte: 't Ligt klaar.

 

Callemansputte - foto: Louis Moens

 

De hoofdinfrastructuur is afgewerkt.

Het "centrum" is nu een rotonde die gelegd is net naast het pleintje "de Put".  Tussen de rotonde en het met zonnepanelen gelegde gipsstort staat nog "de cabine" die dient als referentiepunt voor het pleintje.


Nu nog de aansluiting op de R4.

naar boven

===================================

 

5 oktober 2013: wielrennen: Vandaag heb ik mijn 39e koersseizoen afgesloten

 

Vandaag was het de traditionele WAOD-kermiskoers op tervenen (Ertvelde).  Voor dit seizoen was dit mijn laatste wedstrijd.  Graag zou ik nog minstens de 40 seizoenen rond maken (50 is wellicht te hoog gegrepen) maar de omstandigheden hebben die kansen ernstig gehypothekeerd en elk jaar worden we een beetje ouder, dus... Hoe dan ook, de goesting is er nog altijd onverminderd al wordt het moeilijk om even goed te doen als dit seizoen, laat staan beter.  Op 30 koersen als niet-sprinter 18 keer in de eerste tien is voor mijn mogelijkheden best behoorlijk.

We zien wel waar het op uitdraait.

naar boven

===================================

30 aug - 6 sep 2013: Nazomer: Ons jaarlijks uitstapje naar Zeeland.

 

Zoals elk jaar, als afsluiter van de zomer, zijn we een weekje naar de Banjaard in Zeeland geweest.  Enkele winderige dagen, perfect om te surfen, en enkele echt zomerse dagen.  Moeilijk te verbeteren.  Ook de kids hadden het best naar hun zin. (Foto's hier)

Opaalkust - foto: Louis Moens

Met z'n allen vissen in het Veerse meer aan de Schotsman. Voor Hanne is deze activiteit nog iets te hoog gegerepen, ze blijft nog bij papa.

naar boven

===================================

 

29 augustus 2013: Bijna terug naar school.

 

De hoogzomer is voorbij.  Een hete julimaand werd gevolgd door een behoorlijke augustusmaand, kortom de ellende van het ijskoude voorjaar werd gecompenseerd met een, naar Vlaamse normen toch, mooie zomerperiode.
De tweeling begint nu behoorlijk te praten, Hanne is het stadium van megakleintje voorbij en voor Ferre en Briek wenkt de schoolpoort terug. Dat wordt dus terug wel even aanpassen.
Ook aan de snel korter wordende dagen zullen we ons moeten aanpassen.

naar boven

===================================

 

9 juli 2013: zomer: De zomer is er, de kleintjes zullen het geweten hebben.

 

Na lang wachten is er dan eindelijk een zomerse periode aangebroken en daar profiteren de kleinkinderen maximaal van.  Hanne natuurlijk niet want die is met haar leeftijd van amper drie weken nog een heel klein beetje te klein.  De anderen genieten des te meer.

Kids - foto: Louis Moens

Kids - foto: Louis Moens

naar boven

 

3-5 juli 2013: opaalkust: Een uitstapje naar Boulogne sur Mer (Fr.).

 

Niet echt op voorhand gepland, zijn we een paar dagen op uitstap geweest naar Boulogne sur Mer in het franse departement Pas de Calais.  Het weer was niet fantastisch maar we hebben er toch het beste van gemaakt.

Opaalkust - foto: Louis Moens

De typische krijtrotsen en baaien van de Opaalkust ter hoogte van Cap Banc Nez en de baai van Wissant.

 

naar boven

===================================

 

13 juni 2013: ons vijfde kleinkind : Hanne, blij dat je er eindelijk bent.

 

Haar naam is Hanne en ze is het dochtertje van Romy en Bert, zusje van Briek.

Een pracht van een baby is het.   Oordeel zelf maar, het fotoalbum vind je hier.

 

Hanne (foto Louis Moens)

Hanne, enkele uren oud.

 

Hanne De Weweire

 

naar boven

===================================

 

4 juni 2013 : callemansputte: Voor als het lang geleden is dat je er geweest bent.

 

De werken te Callemansputte hebben zich niet laten tegenhouden door de ijzig koude lente.  De wegeninfrastructuur is nu duidelijk zichtbaar en zal binnen enkele dagen definitief afgewerkt zijn.  Er blijven nu nog slechts enkele schrale herkenningspunten over en dan nog, je moet heel goed weten wat waar was of je kan jezelf niet meer oriënteren.

 

Callemansputte - foto: Louis Moens

De Callemansputtestraat van het hof naar de Put is weg en vervangen.

Callemansputte - foto: Louis Moens

De Assenedestraat is weg. Waar de kraan staat was eens onze thuis.


Callemansputte - foto: Louis Moens
De industriezone "Rieme Noord" (vroeger ons Callemansputte).

naar boven

Het is ondertussen begin juni geworden.
We zijn uiteraard tevreden dat het nu droog is en een beetje zonnig maar onze meeste aandacht is toch op iets anders toegespitst.  ???

===================================

 

4-6 mei 2013: Lelystad: De jongste van West-Europa.

 

De lente heeft het nu echt wel gewonnen van de kilte.  Het laatse weekend van april zijn we nog eens gaan fietsen tussen de fruitbloesems van Haspengouw.  Er was wel heel wat zon maar handschoenen waren op sommige momenten praktische attributen.

Heel anders dit weekend.  We zijn gaan fietsen naar Flevoland, meer bepaald de streek rond Lelystad gelegen aan de westkant van de Markerwaarddijk die het IJselmeer scheidt van het Markermeer.  Moet het gezegd dat water een veelvoorkomend thema is.
De streek is pas in 1957 drooggelegd en daarna is de opbouw meteen begonnen.  Het resultaat is een stad zonder ook maar één monument uit wat je 'de geschiedenis' kan noemen.  Een pareltje voor de liefhebbers van hedendaagse architectuur zonder daarom extravagant te zijn zoals het La Défense van Parijs.
Heel opmerkelijk: auto- en fietsverkeer zijn volledig van elkaar gescheiden, volgen totaal verschillende trajecten en kruisen elkaar voor 90 % door gebruik te maken van fietsbruggen. Hoeft het gezegd dat zoiets resulteert in een immens aantal fietsbruggen.  Een fietsroutenetwerk ligt daar (nog) niet, wellicht heeft het te maken met het feit dat men nog steeds bezig is met het inrichten van nog nieuwe tracé's.
Flevoland, bij ons vrij onbekend maar zeker de moeite waard. Hier de foto's

Lelystad - foto: Louis Moens

Het stadhuisplein van Lelystad met "De zuil van Lely" .

 

Ondertussen komt half juni steeds dichterbij.  Nagelnijten en duimen maar...

naar boven

14 april 2013: lente: De ban is gebroken.

 

Foto: Louis Moens

 

De nachtvorst, de koude noordoostenwind en de grauwe wolkenhemel zijn eindelijk voorbij. Vandaag een eerste voorzichtig lentezonnetje dat ons om en bij de 18 °C oplevert. Het is nog geen bruisende lente maar aangezien we niet veel gewoon zijn, zijn we tevreden.
Mogen we voorzichtig optimistisch zijn? We hopen het in elk geval.

 

Ondertussen nadert half juni met rasse schreden... ???

Foto: Louis Moens  

naar boven

===================================

 

31 maart 2013: pasen: Nog kouder dan kerstmis.

 

Het is Pasen dus komen de kleintjes paaseieren rapen maar ze moeten zich nog wel heel warm induffelen want met een nachtvorst van om en bij de -5°C en dagtemperaturen van maximum 4 graden is er van de lente nog niet veel te merken.  De schrale noordoostenwind die nu al meer dan twee weken aanhoudt maakt alles nog extra koud. Ronduit winter is het nog.  Enkele kiekjes om ons aan op te warmen.

 

Aster en Nore foto Louis Moens Briek Aster  foto Louis Moens
Pasen:  foto Louis Moens Briek Ferre  foto Louis Moens

 

naar boven

===================================

 

12 maart 2013: terug winter : Zelfs Nokere Koerse afgelast

 

Nokere Koerse die morgen verreden zou worden, is al vele jaren traditioneel de start van de wielerlente maar niet dit jaar dus.  Amper een week geleden vierden we met veel enthousiasme de komst van de lente met veel zon en temperaturen die probleemloos de 15°C overschreden en enkel enige praktische beslommeringen stonden een eerste BBQ in de weg.

Maar...net zoals Hitler in 1944 in de Ardennen een wanhoopsoffensief inzette, zo doet de winter dat nu en met evenveel geweld als Hitler in 1944. Een sneeuwstorm met overal doordringende jachtsneeuw en temperaturen van -8°C bij een ijzige noordoostenwind geselt het naar zon snakkende land. De mensen die de weg op moeten beleven doffe verkeersellende, de rest kruipt in zijn hol dicht bij de kachel.  Zelfs Nokere Koerse werd afgelast, nooit eerder vertoond.

De wereld op z'n kop, de opwarming van de aarde is volgens mij nog niet voor de eerstvolgende veertien dagen.  In 1925 is zo'n winteroffensief nog eens voorgevallen half maart en alleen in 1889 was het kouder die periode van het jaar.
Geen winters meer als vroeger dus.


Sneeuw (foto Louis Moens)

We hadden de zomerstoeltjes al op het terras gezet en dan zien ze er plots zo uit.

 

naar boven

===================================

 

6 maart 2013: i.m.: Bert van Rome heeft ons verlaten

 

In mijn jonge jaren ben ik enkele keren met de fiets op reis geweest naar het zuiden van Frankrijk, Barcelona, Rome... Op verscheidene van deze tochten was Bert onze bestuurder van de begeleidende mobilhome. Het was een fantastische tijd en Bert was de ideale reisgezel, een mens die je maar één keer moet zien om hem voor altijd te onthouden. Een superoptimist en in zijn dorp, Bassevelde, met voorsprong de populairste van gans de gemeente.

Plots bereikte ons het bericht dat Bert schielijk overleden is. Niettegenstaande het een hele poos geleden is dat we nog contact hadden met hem, toch lijkt het alsof hij nog steeds een dagelijkse vriend aan huis was.  Bert heeft zeker een speciale plaats in onze herinneringen. Goeie reis Bert.


Bertrand Lips
Ter ere van Bert: Bij het binnenrijden van Rome (1979)

naar boven

==================================

4 maart 2013: lente: Eindelijk

 

De winter bleef duren. De tweede helft van februari, de periode dat we reikhalzend uitkijken naar de lente en dromen van dat het winterse weer voorbij is, was een echte Vlaamse winterse periode met veel grijs, temperaturen die overdag maar moeizaam het vriespunt halen en daar bovenop een snijdende noordoostenwind. Kortom alles waar we op dat moment geen boodschap aan hebben.  Niet echt ideaal weer om in te fietsen en ook niet bevorderlijk voor het moraal.
Vandaag echter is alles omgeslagen.  Zonneschijn van 's morgens tot 's avonds en temperaturen die boven de 15 °C uitkomen. Dat is pas lente. Hopelijk houdt dit een beetje aan.

Ondertussen ben ik weeral een nieuw wielerseizoen gestart, ik dacht het 39ste. De eerste koers verliep bevredigend maar niet echt subliem. We kijken uit naar het vervolg.

naar boven

===================================

 

26 februari 2013: torre: Torre is nu de jongste spruit van de familie.

 

Torre is het zoontje van Annelies en Filip. Een flinke kerel van een kleine halve meter goed voor een dikke drie en een halve kilo.

Aan ouders en grootouders een dikke proficiat. Opvoeden nu maar.

naar boven

===================================

24 januari 2013: winter:  Sneeuw- en ijspret naar hartelust.

 

De tweede helft van januari heeft koning winter een offensief van jewelste ingezet. Het begon met een paar dagen flink vriezen (de -10°C werd meer dan eens bereikt) en daarna, in twee shiften, een pak sneeuw. Winterpret voor de kinderen, mooie zichten voor de romantici en doffe ellende voor diegenen die weg op moesten en wat dacht je?  Schaatsen natuurlijk al kwam het, omwille van de sneeuwlaag, wel een beetje traag op gang. Ervan profiteren maar want ze voorspellen binnen een drietal dagen dooi. Dat wordt pas echt een smurrie.

 

         

naar boven

===================================

 

2 januari 2013: jef: Jef, kom er maar bij.

 

Je gelooft het nooit.  We zijn 2013 begonnen zoals 2012: nieuw leven op 2 januari.  Jef is het zoontje van Tineke en Frederik.  Een mooi, gezond en flink uit de kluiten gewassen kereltje. Aan de kersverse ouders en grootouders een dikke vette proficiat.   Veel succes.

 

Als alles goed mag gaan hebben we medio maart nog een neefje of nichtje erbij en een Limburger dan nog wel. Annelies en Filip, we duimen.

 

Alsof dat nog niet volstaat krijgt, half juni, bij leven en welzijn, Briek er een broertje of een zusje bij. Een vruchtbaar jaar tegemoet zou ik zo zeggen.

naar boven

===================================

 

1 januari 2013: nieuwjaar

 

2012 zit er op, 2013 komt eraan. Als je tot de groep behoort die, op nieuwjaarsdag herinneringen boven haalt en dan nog specifiek over nieuwjaarsdagen uit vervlogen tijden, wel wees er dan maar zeker van dat je reeds een heel stuk over de helft van je rit bent.  Achterom kijken is iets wat je doet als het meeste achter je ligt ipv voor je.

Toch is het soms leuk en om dat te illustreren dook ik eens in de archieven en haalde dit kiekje boven. Het is een foto van op nieuwjaarsdag 1966 op de Hoge Wal bij mijn grootmoeder, "Meetje Wal" genoemd. Een verzameling van haar kleinkinderen van op dat moment, onvolledig dus want er zijn er later nog verscheidene bijgekomen.

 

Meetje Wal foto Louis Moens

1 januari 1966. Nieuwjaar bij "Meetje Wal" op de Hoge Wal.  Rarara, wie is wie?

 

Maar ook een foto van de actuele nieuwjaarsdag is hier wel op z'n plaats: de twee tweelingen.

 

aster nore lies kaat foto louis moens

 

Lies, Kaat, Aster en Nore, maar wie wie is, dat laat ik aan de specialisten over.  

En verder...

Het afgelopen 2012 was een middelmatig jaar met een mooie maand maart maar daarmee is het mooiste van het weer meteen gezegd. Een fletse, sombere, wisselvallige zomer typeert het jaar. Voor ons één hoogtepunt: terwijl het hier begin februari twee weken stenen uit de grond vroor maakten wij een fantastsiche reis naar het zonnige Egypte van de Farao's.  Het schaatsen heb ik zo wel gemist natuurlijk.

naar boven

===================================

5 december 2012: meetje: Het ga je goed.

 

Dit is zo een van die dagen die een mens nooit vergeet.  Vandaag heeft ons moeder de strijd tegen de leeftijd verloren.  Op tien dagen voor haar eenennegentigste verjaardag is ze ingeslapen.  Het is goed geweest.

 

Meetje. Foto: Louis Moens


Een grauwe, kille decembermorgen.  Een schreeuw verstoort de ochtendstilte, een kind is geboren.
De kerkklokken luiden de start van een eenvoudige, zorgeloze jeugd in.

 

Een zonnige, ijskoude novemberdag.   De jeugd voorbij, de ellende van de oorlog nog niet vergeten.
De kerkklokken luiden de start van een eenvoudig, onopvallend gezin in.

 

Een grauwe, kille, winterse decemberavond.  Het is volbracht. 
Wat in eenvoud startte loopt in eenvoud ten einde.
De kerkklokken luiden nog éénmaal de start in van…

 

Moeder, bedankt voor je eenvoud…

naar boven

===================================

 

12 november 2012: Herfst: Alles gaat zijn gang.

 

Alles gaat zijn gewone gangetje.  De tweelingzusjes kunnen zich nu goed rechttrekken en flink op hun benen staan, ze zijn ondertussen één jaar geworden en Briek twee. Aster heeft eindelijk haar eerste tandje, voor Nore is het nog een kwestie van een paar dagen. Het winteruur is weer in voege en de sfeer is bijgevolg winters en de dagen worden ontmoedigend kort.
Ferre heeft een belangrijke stap gezet: hij is beginnen naar school gaan en dat is best meegevallen.

naar boven

===================================

 

14 oktober 2012: wielrennen: Seizoen voorbij.

 

Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België maar dat intresseert mij mij maar matig.  Wat mij meer bezig houdt is dat ik vandaag weeral eens een wielerseizoen afsloot.  Ik kan bogen op een sterk seizoen met ook enkele mindere wedstrijden maar regelmatig in de eerste tien.  Enkele top vijf plaatsen waren er ook bij maar als één van de traagste (zoniet de allertraagste) spurter van het peleton moet je heel goed rijden om in de eerste vijf te rijden en er nog een portie geluk bij hebben ook.

Volgend seizoen terug?  We zien wel.

naar boven

===================================

 

11 oktober 2012: meetje: Naar het RVT.

 

Op donderdag 11 oktober is mémé Moens op 91-jarige leeftijd verhuisd van haar woning te Ertvelde naar het RVT in Bassevelde. Een stap die, behoudens een heleboel praktische beslommeringen, toch enige emotie oproept. Maar zij voelt er zich, naar omstandigheden, goed bij.

Nog een lange en gelukkige tijd daar gewenst.

naar boven

===================================

 

23 september 2012: herfst: De eerste herfsttoestanden.

 

Zondag 23 september zaten we aan de buis gekluisterd, het was wereldkampioenschap wielrennen.  Terwijl Philippe Gilbert op verbluffende wijze naar de wereldtitel snelde maakte het mooie najaarsweer van de afgelopen weken plots plaats voor echt herfstweer.  Lagere temperaturen met een moeizame elf graden, regen en wind deden ons besluiten om de houtkachel in gang te steken.  Wellicht zullen er nog wel enkele mooie herfstdagen komen maar de sfeer is wel goed omgeslagen.

naar boven

===================================

 

7-14 september 2012: banjaardweek: De kids hebben het goed gehad.

 

Zoals ieder jaar zijn we ook dit jaar in het begin van september voor een weekje naar het Veerse Meer geweest.  Evy en Romy kwamen met de kleinkinderen gedurende het weekend en wat het weer betreft was het voor de kids een echte voltreffer: echt strandweer, zoals er maar zelden is in september. Getuige daarvan de foto's in de albums van de tweeling, Ferre en Briek.  Voor te surfen was het heel wat minder, in wijntermen zou je het "une petite année" kunnen noemen maar we waren toch van thuis weg. Volgend jaar terug?

naar boven

===================================

 

24 augustus 2012 : callemansputte: De werken zijn nu volop gestart.

 

Na het verlof zijn de inrichtingswerken van Rieme Noord, want zo heet Callemansputte nu, in alle hevigheid aangevat.  Op de rechtse foto kijk je vanaf het De Put richting Assenedestraat. De elektriciteitscabine is het enige nog resterende referentiepunt.  De linkse foto toont de Callemansputtestraat gezien vanaf De Put richting Zelzate. De nieuwe weg loopt hieraan evenwijdig, dwars door het hof en op Kamiel van Hoecke zijn boerderij slaat ze af naar de R4 waar ze zal op aansluiten.

 

Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens

Ja, geloof het of niet, dit is Callemansputte. Het traject van de hoofdwegen is uitgezet en geëffend, de echte Callemansputtestraat is nu een storende factor.

naar boven

===================================

 

20 augustus2012: eindelijk zomers weer

 

De zomer heeft vanaf half augustus een charmeoffensief ingezet alsof hij de rotmaanden april, mei, juni en juli wil goedmaken.  Hij ging daarbij echter zo heftig tekeer dat het niet meer aangenaam was maar extremen leveren vaak fraaie beelden op. Zie maar eens hoe de insecten hun achterstand proberen in te lopen. Deze dagen is het goed om een bij of een zweefvlieg te zijn.

 

foto Louis Moens

naar boven

===================================

22 juli 2012: kids: Vier op een rij.

 

Aster en Nore kunnen nu flink rechtop zitten, een gelegenheid dus om de verzamelde kleinkinderen eens te vereeuwigen.

 

foto Louis Moens

naar boven

===================================

 

4-6 juli 2012: uitstapje : Krijtrotsen van Etretat en de Baai van de Somme.

 

Vlak voor de grote exodus op de Franse wegen begint zijn we nog snel even op uitstap geweest naar de baai van de Somme en naar de krijtrotsen van Etretat en als toetje een bezoek aan het Picardische Saint Omer.
Geen schitterende zomer tot nu toe maar met overdag zonnig en matig warm weer en 's avonds en 's nachts regen en onweer zijn we vrij goed weggekomen.

 

Het fotoalbum zit hier.

 

Etretat.  Foto Louis Moens

 

Het strand en de krijtrotsformatie te Etretat. Zon, zee en natuur, voor elk wat wils.

naar boven

===================================

27 juni 2012: callemansputte : Een vlakte

 

Er is beweging gekomen op Callemansputte. De populieren die het straatbeeld van destijds bepaalden en die nu nog als referentiepunt dienden voor wat ooit was, zijn gerooid en met hen ook "de Linde".  De plaats waar het hof stond is nu totaal onherkenbaar, de dreef achter het hof die naar de "Kerkestukken" leidde is bijna niet meer te terug te vinden. Simpel gezegd: er is nu niets meer. De bruine vlek in het midden van onderstaande foto is de plaats waar de Linde stond en de groene bomenrij achteraan is de Kasteeldreef.  Alle begroeiing is nu weg. Wat wordt de volgende stap?

 

Callemansputte foto: Louis Moens

naar boven

===================================

22 juni 2012: ferre : Een vlijtig kereltje .

 

Het zijn niet alleen de meisjes die snel groot worden. Briek en Ferre gaan er ook gestadig op vooruit. Ferre begint reeds met zwaar materiaal te werken wat niet altijd verloopt zoals verhoopt.  Kijk maar hier.

naar boven

===================================

 

13 juni 2012: De zomer blijft weg : Aster en Nore evolueren.

 

We zijn nu al half juni en het blijft wachten op de zomer.  Na een zeer zonnige maand maart is het niets anders geweest dan grijs, fris en veelal nat, één enkele mooie dag niet te na gesproken.  De vooruitzichten zijn ook niet denderend maar we geven de moed niet op.

Aster en Nore zijn ondertussen 8 maand en ze evolueren meer dan behoorlijk. Wil je eens zien hoe dat in z'n werk gaat? Klik dan hier.

 

naar boven

===================================

 

28-30 april 2012: weekendje: Texel

 

Maart was een prachtige zonnige maand, april daarentegen stelde als lentemaand helemaal niets voor.  Herfstachtige toestanden zoals koude, regen en wind.  Het heeft ons niet belet om een weekend naar Texel te trekken.

Een paar sfeerbeeldjes.

Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens
Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens

naar boven

===================================

 

7 april 2012: koers: Briek, Ferre, Aster en Nore komen supporteren.

 

Ferre, Aster, Nore, Briek foto Louis Moens
Aster Nore foto Louis Moens
Het is koers aan de vaart in Bellem, niet ver van Oostwinkel. Ferre, Aster en Nore komen dus supporteren voor pépé. Kijk, Briek is er ook.
Aster was zo onverstandig om braaf te zijn dus miste ze de foto met pépé want mama liet haar rustig in haar nestje liggen wat ze nadien toch nog goed gemaakt heeft. Nog meer foto's van de koers en omkadering hier.

naar boven

===================================

1 - 3 april 2012: citytrip: Amsterdam.

 

Gedurende het weekend waarin de Ronde van Vlaanderen betwist werd zijn we op uitstap geweest naar Amsterdam en omgeving. Was het de moeite waard om er de ronde voor te missen? Dat hangt van eenieder persoonlijk af, voor wat mij betreft: ik ben er nog steeds niet uit. Het was in elk geval interessant en het weer viel ook nog best mee. Klik hier voor de fotoreportage.

Amsterdam foto Louis Moens
Amsterdam foto Louis Moens
Als je Amsterdam zegt, zeg je grachten.
Een fragment uit "Het melkmeisje" van Vermeer (Rijksmuseum)

naar boven

===================================

18 maart 2012: kids: Aster en Nore gedoopt.

 

Aster en Nore zijn nu een dikke 5 maand en ze trekken (met een beetje hulp van mama en papa) naar de kerk in Oostwinkel om zich te laten dopen. Er was wat familie bij om het allemaal van nabij te volgen. Hier enkele foto's

 

naar boven

===================================

4 maart 2012: wielrennen: Eens te meer gestart.

 

Geloof het of niet maar ik ben nog maar eens gestart met een nieuw wielerseizoen. Elk jaar is het een beetje meer afwachten of het nog wel zal gaan maar het is eens te meer gelukt. Alle omstandigheden in acht genomen heb ik het er nog vrij behoorlijk vanaf gebracht al laat de uitslag (18e) dat niet meteen vermoeden. Ik moet echter deemoedig bekennen dat het niveau van de koers niet denderend hoog was maar kom, alle begin is moeilijk.

naar boven

===================================

 

3-12 februari 2012: egypte: Een land met een rijk verleden en een arm heden.

 

Toen ik een manneken was van zo om en bij de tien jaar hadden wij thuis een boek over de oude Egyptenaren met prentjes gespaard met Artis- of Historiapuntjes. Ik was er een beetje door gefascineerd zoals nu de kinderen verslingerd zijn op hun gameboy. Talloze keren heb ik dat boek uitgekeken en ik nam me voor om ooit eens naar die pyramiden te gaan kijken.

Nu, 50 jaar later, heb ik die destijds onbereikbaar gewaande droom waar gemaakt. Antoinette en ik zijn naar het rijke verleden van Egypte gaan kijken maar ook naar het arme, onderdrukte heden.

Moet het gezegd dat ik er enkele foto's gemaakt heb? "Enkele" is zelfs een beetje zachtjes uitgedrukt. Hier het resultaat.

 

Egypte fot louis moens

 

naar boven

===================================

 

2 februari 2012: Winter: Koning winter zet het offensief in.

 

Uitgezonderd de geboorte van Imke, is januari bijna ongemerkt voorbijgeschoven. Met twee zonnige dagen waren de aangename dagen van de nieuwjaarsmaand geteld. Uitzonderlijk warm, dat wel maar ook grijs en bij wijlen vrij nat, tot plots, heel uit het niets, de laatste dag van de maand het begon te vriezen dat het kraakte in zoverre zelfs dat er vanaf morgen kan geschaatst worden op de Kraenepoel te Bellem. De rest zal wel snel volgen.

Hoe dan ook, niet meteen voor mij want vanaf morgen gaan we naar de zon. Met een beetje geluk kan er nog geschaatst worden als we terug zijn.

naar boven

===================================

 

2 januari 2012: Nieuwe jaar: Het nieuwe jaar gestart met nieuw leven

 

Het nieuwe jaar is alvast goed ingezet. We zijn nog maar net bekomen van de feestdagen of de voornaamste wens van afgelopen nieuwjaarsdag is reeds in vervulling gegaan. Björn en Katrien hun baby is geboren. Het is een meisje en het noemt Imke. Iedereen is in blakende gezondheid. Een dikke proficiat aan de kersverse ouders en grootouders.

Het kan bijna niet anders of dit is een goed voorteken voor het komende jaar.

naar boven

===================================

 

31 december 2011: Nieuwjaar: Al weer een jaartje voorbij.

 

Het is weer zover. Morgen wensen we weeral eens de mensen rondom ons het beste voor het komende nieuwe jaar. We hopen dat het komende toertje van de aarde rond de zon ons evenveel voorspoed mag brengen dan het vorige, meer moet dat niet zijn want wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op z'n neus.

Als we even terugblikken op het voorbije jaar kunnen we zeggen dat het al bij al best meeviel. De gebeurtenis van het jaar was natuurlijk de geboorte van de tweeling.

Daarnaast herinneren we ons onder andere onze geslaagde trip naar Parijs en het familieweekend in Mol, allebei onder een zomersblauwe heldere hemel. Dat de zomer dan iets minder zonnig was, dat nemen we er maar bij want de herfst was een mini-zomer. Voor de landbouw kwam de frisse, nattere zomer zelfs als een godsgeschenk na de droogte van het voorjaar.

Voor wat betreft het fietsen mag het ook geslaagd genoemd worden. Na een verregende Omloop het Volk hebben we prachtig weer gehad op onze tochten naar de voorjaarskoersen en in de wedstrijden stond ik goed mijn mannetje, zeker de tweede seizoenshelft.

Verder nog is mémé Moens 90 jaar geworden, een dikke proficiat.

 

En nu hop naar 2012 want de dagen zijn reeds beginnen te lengen. Reikhalzend kijken we weeral uit naar de lente. Wat gaat alles toch snel.

naar boven

===================================

 

16 december 2011: Mémé Moens is 90 jaar geworden

 

 

meme moens

 

 

 

 

 

Op 16 december 2011 is mémé Moens 90 jaar geworden en dat verdient uiteraard een bloemetje.

 

Ze heeft vijf kinderen,
elf kleinkinderen en
11 achterkleinkinderen en nummer 12 komt er heel binnenkort aan.

 

Kijk zelf, is dat nu geen kranige oma?

 

 

Proficiat en nog vele jaren !!!

 

naar boven

===================================

 

4 december 2011: Het feest van sinterklaas

Zondag 4 december was Sinterklaas op bezoek in het Engelenhof 39 en "heel toevallig" waren Ferre, Briek, Aster en Nore er ook. Gelukkig had de Sint net de geschenkjes voor de kleintjes ingeladen zodat hij die daar kon overhandigen. Een overvloed als je 't mij vraagt maar ja, wellicht vraag je het mij niet.

 

 

Het deed mij eventjes, heel eventjes maar, denken aan mijn Sinterklaastijd. Jaja, ik weet het wel, mijn tijd is voorbij, maar toch...

 

Ik heb eens in mijn oude foto's gescharreld en heb dit exemplaar bovengehaald. Ik moet zowat 4 jaar geweest zijn maar ik herinner mij er nog steeds enkele flarden van, waarschijnlijk omdat het zo'n fantastische gebeurtenis was. Met nonkel Victor per auto (zo'n groen Dauphintje) naar Gent en in de Sarma bij Sinterklaas. Uit die mand die naast de Sint stond kreeg ik zo'n knipper van destijds. Ik weet het nog altijd, 'k heb er misschien wel meer dan vijf jaar mee gespeeld.
Als je 't vergelijkt met nu... Kan me niks schelen, ik heb er nog altijd deugd van en ik ben nonkel Victor nog altijd dankbaar ook al is hij er al een hele tijd niet meer. Nonkel Victor zal altijd onafscheidelijk verbonden blijven met Sinterklaas.

 

Ter herinnering en ter ere van nonkel Victor deze foto.

 

 

En geef toe: was ik geen schattig ventje? (nu toch ook nog, of niet soms?)

Louis en de Sint

 

naar boven

===================================

31 oktober 2011: De tweeling: Eindelijk thuis

 

Aster en Nore


Aster en Nore voor het eerst samen met mama en papa en broer Ferre.
Het is er eindelijk van gekomen. Het echte werk kan nu beginnen.

naar boven

===================================

 

20 oktober 2011: De tweeling: Aster en Nore voor het eerst samen op schoot.

 

Aster en Nore

Aster (rechts) en Nore (links) komen voor het eerst samen buiten mama's buik.
Ze vleien zich meteen dicht bijeen, zoals ze dat altijd al gewend waren.

naar boven

===================================

 

17 Oktober 2011: De tweeling :   We zien er al iets meer van.

 

De zusjes zijn enkele dagen oud en alles evolueert gunstig. Nore mag haar flesje reeds van mama krijgen, Aster is daar slechts binnen een paar dagen aan toe maar ook dat komt in orde. Ondertussen is ook Evy snel aan de beterhand. Het ziet er allemaal goed uit.

Nore op schoot
Aster
Nore op schoot bij mama. Aster bekijkt het nog eventjes vanuit haar warm nestje terwijl Nore pap krijgt bij mama.

naar boven

===================================

 

16 oktober 2011: Wielrennen: Het seizoen 2011 is voorbij

 

Weer een wielerseizoen voorbijgevlogen. Al even snel als de eerste wedstrijddag er was in de lente was ook de laatste wedstrijddag daar. In de schaduw van de geboorte van de tweeling is dit feit bijna onzichtbaar voorbij gegaan. Veel valt er over dit seizoen niet te zeggen, toch niet meer dan over andere behalve dan misschien dat ik de tweede seizoenshelft iets prominenter in de voorste gelederen streed dan anders maar een overwinning leverde dit niet op. Dat lag trouwens niet echt in de lijn der verwachtingen maar in stilte hoopt men daar toch altijd een beetje op. Volgens seizoen misschien? Als er dan al een volgend seizoen komt... Ik ben ondertussen de kaap van de zestig voorbij en dan spreek je best in de voorwaardelijke wijs, zeker als het sport, specifiek wielrennen, betreft.
We onthouden wel dat het weer dit seizoen erg meezat, zeker het voor- en najaar. De zomer iets minder maar gemiddeld genomen zijn we tevreden.

naar boven

===================================

 

12 oktober 2011: de tweeling is er: Aster en Nore

 

Aster en Nore

 

Het is zover, er zijn twee zusjes voor Ferre, namelijk Aster en Nore. Ze komen de familie iets vroeger vervoegen dan gepland maar ja, wie heeft het altijd zoals voorzien?.

Alles gaat goed met moeder en dochters. Ze wegen om en bij de 2,30 kg.

Papa moet een tijdje zijn plan trekken en Ferre is zolang de eregast in het Engelenhof.

 


Helaas geen romantische foto met mama, papa en grote broer.
Aster en Nore verblijven nog even onder streng toezicht maar dat komt wel OK.

naar boven

===================================

 

9 - 16 September 2011: Zeeland : Andermaal naar de Banjaard

 

Het is al enkele jaren, 10 om precies te zijn, een gewoonte dat we in september een weekje in Zeeland verblijven. Dit jaar waren we weer aan de Banjaard in Kamperland. Dat zal nu zo wel al de vijfde keer of zoiets zijn dat we daar een chalet huren, maar alles verandert toch. In den beginne waren we daar met ons vieren een ganse week, nu is het heel anders. In het weekend komen Evy en Romy nu met hun gezin en op de weekdagen zitten we daar met z'n tweeën.

 

Het is deze week hier zeer winderig geweest, maar wel droog. Het perfecte surfweer dus en daar heb ik deftig van geprofiteerd, 't was subliem.

 

Ondertussen komt medio november steeds dichterbij... Als alles naar wens verloopt zitten we volgend jaar met vier kleine mannen aan de Banjaard ipv met twee.

 

Om in de zee of in het Veerse Meer te spelen was het wel een beetje te fris. Het zwembad van dan maar.

Ferre en Briek laten het niet aan hun hartje komen.

naar boven

===================================

 

27 Augustus 2011: herfstige zomer : Surfen dus.

 

Het beeld van Ferre en Briek in hun badje (zie juli hieronder) is zeker geen beeld dat de zomer 2011 karakteriseert. Na het zeer zonnige voorjaar is de hoogzomer een gegantische flop geworden. Regen, wind en wisselvalligheid waren troef. Windsurfen, dat kon wel zij het dan meestal onder grauwe omstandigheden zoals onderstaande beelden aantonen (meer hier).

Ondertussen is de komst van de tweeling steeds dichterbij aan het komen. Met Evy gaat alles prima en Ferre is zich van geen kwaad bewust. Hij groeit en leert in een hoog tempo van alles bij, zonder te weten wat hem te wachten staat ;-) ... Nog twee en een halve maand.

 

Foto: Louis Moens - Windsurfen

Dreigende wolken of een grijze en grauwe hemel. Typerende beelden voor de hoogzomer 2011 (Volgend jaar beter??)

naar boven

===================================

 

Augustus 2011: Callemansputte: Hoe zou het er nu zijn?

 

Foto Louis Moens: Callemansputte

 

Callemansputte laat een troosteloze indruk. Van bewoning is allang niets meer te merken. In afwachting van de infrastructuurwerken die gepland zijn in 2012 wordt de gipsberg ingekapseld en met zwarte grond afgedekt om er achteraf groen op te planten. Geen bestemming gevonden voor de enorme afvalberg.

Verbergen dan maar.

naar boven

===================================

 

5 juli 2011: Het zomert

 

Het is nu volop zomer, zij het dan een beetje onregelmatig: een dagje, of een tweede bloedheet, wat wisselvallig soms, dan weer zonnig al dan niet met wat wind en overwegend droog. Al bij al valt het dus wel mee en ondertussen tellen we af naar...

 

Briek en Ferre

Het is zomer, Briek en Ferre zullen het geweten hebben.

naar boven

===================================

 

19-24 juni 2011: Bretagne:   Quiberon, 30 jaar later.

 

We zijn nog eens naar Quibéron geweest, het was van 1981 geleden. Evy was toen met ons mee als baby van 7 maand, nu waren we met z'n tweetjes.
Het was niet de bedoeling om de reis van 1981 nog eens over te doen maar toch stelden we vast dat er een heleboel veranderd, zeg maar "geëvolueerd", is.
De essentie is gebleven: de streek pronkt nog steeds met zijn monumenten uit de prehistorie (dolmen, megalieten,...) en blinkt nog steeds uit door zijn prachtige kusten met de daaruitvolgende watersporten en de sublieme maritieme gastronomie . Al heeft windsurfen duidelijk aan populariteit ingeboet te voordelen van het kitesurfen.

Het weer had beter gekund maar ook veel slechter. Niet klagen dus. Hieronder een tweetal sfeerkiekjes, meer van dat vind je hier.

 

De rijen menhirs van Carnac. Kitesurfen: "De Watersport" van de Zuid-Bretoense kusten.

naar boven

===================================

3 juni 2011: Briek:   supporteren voor pepe.

 


Het is kermis te Ertvelde, 't is zomers weer en 't is koers aan het Biermuseum.
Daar bovenop doet Pépé mee aan de koers dus Briek daarheen met z'n mama.
Pépé is maar wat fier dat hij op de foto mag met Briek.

naar boven

===================================

 

11 mei 2011: Lente:   weer volop vooruit kijken.

 

Het jaar is zuipenat gestart maar dat is nu wel even anders. Het is een lente zoals er nog maar weinigen zijn geweest. Zon, zon en nog maar eens zon in zoverre dat de landbouw eronder begint te kraken. Mooi weer is aangenaam en gemakkelijk maar het heeft ook zijn prijs: het is kurkdroog in alle voor- en achtertuintjes.
Niet getreurd echter alles komt wel op z'n pootjes terecht en bovendien is onze lente nog voorzien van een extraatje, en wat voor een. Evy & Pascal hebben ons gemeld dat Ferre grote broer wordt en er komt voor hem niet zomaar gewoon een broertje of een zusje bij: het zijn er maar liefst twee. Jaja, Evy verwacht een tweeling. Als dat geen nieuws is. Ieder van ons is wel een beetje voorzichtig met de euforie want we weten met z'n allen dat zoiets niet allemaal rozengeur en manenschijn is maar we zien wel.
Spannend hé!

naar boven

===================================

 

14 april 2011: Fietsen:   De voorjaarskoersen zijn voorbij.

Elk jaar gaan we met een groepje enthousiaste fietsers naar enkele Vlaamse voorjaarskoersen voor de profs gaan kijken, dus ook dit jaar.  Gisteren gingen we naar de laatste kijken van dit voorjaar, met name de Brabantse Pijl.  Dit jaar waren de weergoden ons bijzonder gunstig gezind. Alleen de allereerste, de Omloop, is in het water gevallen vanwege de overvloedige regen.  Al de andere wedstrijden van ons programma hebben we schitterend weer gehad.  Tot nu toe was het een geweldige fietslente.  Dat we onderweg ook onze ogen eens open doen kan je merken aan onder andere de twee onderstaande beelden.

 

Prins: een ode aan het Brabants trekpaard te St-Kwintens-Lennik.

Eventjes poseren voor de Leeuw van Waterloo.

 

Bij leven en welzijn: VOLGEND JAAR TERUG.

naar boven

===================================

 

8 april 2011: Lente:   daar is de lente, daar is de zon.

 

Daar is de lente, daar is de zon
Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen.
De falus inpudicus staat al in bloei
En de blaadjes krijgen bomen.

 

Het is er dan eindelijk van gekomen: de lente heeft volop zijn intrede gedaan.  Het is zomeruur, de dagen zijn al een flink stuk langer dan de nachten, maart bracht al een paar flinke zonnige periodes, de weersvoorspellingen voor de komende dagen zien er goed uit, Ferre is één jaar geworden, Briek geniet overduidelijk van de zon, het wielerseizoen is terug begonnen, de bomen worden groen, de paasbloemen...  enz..., enz...   Laat het maar doen, iedereen vaart er wel bij.  Leve de lange dagen, leve het licht.

 

naar boven

===================================

 

18-20 maart 2011: Familieweekend:   mol, kempense meren.

 

 

In het kader van "60 Jaar Louis Moens" zijn we voor het eerst op voor een weekendje op familieuitstap geweest.  Ferre en Briek, de mama's, de papa's en mémé en pépé.  Iedereen was mee.

 

De bestemming was een vakantiepark van Center Parks, nl de Kempense meren te Mol.

We hadden prachtig weer en hebben het daar zeer goed gehad.  De kleintjes waren op het eind van het weekend wel wat moe maar ja, dat hoort erbij.

 

Bij momenten leek het ook wel een heel klein beetje op een peutertuin, oordeel zelf maar.

 

Enkele foto's.

naar boven

===================================

 

6-8 maart 2011: Citytrip:   parijs, de lichtstad.

 

We zijn naar Parijs geweest.  Parijs, de lichtstad, zeker niet klaarder, helderder of lichter dan elders, wel een druk en stresserend gedoe met een fantastische verzameling van kunsthistorische schatten.  Beslist een aanrader voor liefhebbers van cultuur maar voor de rust moet je zeker niet hier zijn.

 


Hier een fotoverslag.

naar boven

===================================

13 januari 2011: Nieuwjaar:   weer een jaar voorbij.

 

Het is weer eens zover, we zijn weer de jaarwisseling voorbij. We hebben iedereen (onszelf incluis) het allerbeste toegewenst, heel stiekem of heel publiekelijk plannen en/of dromen gekoesterd en ons maar heel even, of misschien zelfs helemaal niet, afgevraagd wat er gekomen is van de wensen, dromen en plannen van het afgelopen jaar.  We hebben op tweede nieuwjaarsdag het negentigste nieuwjaar van meme Moens gevierd.  Een familiedag om nooit meer te vergeten (foto's hier)

Voor ons was 2010 een jaar om in te lijsten.  Behalve het feit dat iedereen het jaar gezond en wel doorspartelde, een griepje of een pijnlijke nek niet meegerekend, mochten we twee flinke kleinzonen verwelkomen. Ferre en Briek kwamen het gild vervoegen. We waren dit jaar 30 jaar getrouwd en hebben dat dan ook passend gevierd.

 

Het nieuwe jaar is ondertussen ingezet.  De sneeuw van kerst heeft ondertussen plaats gemaakt voor een verzopen jaarstart. Het regent nu al een drietal dagen aan een stuk en her en der ontstaat al waterellende.  Van een goede start gesproken...

naar boven

===================================

 

19 december 2010: Briek:   doopsel op een nooit geziene sneeuwdag.

 


foto: Louis Moens

 

Vandaag is Briek gedoopt. Bert en Romy brachten, samen met peter en meter en nog enkele supporters, Briek naar de kerk in Ertvelde.
Daarvoor moesten wel de barre weersomstandigheden trotseren want het vroor en de dagen ervoor was de sneeuw met pakken uit de lucht gevallen.  Eigenlijk waren ze beter met de slee gekomen maar daar is Briek nog een beetje klein voor.

In de mis van 09.00 uur werd Briek dan gedoopt.

 

Na de mis en het doopsel trok het gezelschap dan naar het Engelenhof.  Moet het gezegd dat de sneeuw daar ook een rol van belang speelde?

 

foto: Louis Moens       Foto: Louis Moens

Een kort overzichtje vind je in Brieks fotoboek.  Voor een uitgebreider album klik je hier.


naar boven

===================================

 

30 novemder 2010: Winter:   De eerste sneeuw.

Louis Moens Ferre sneeuwHet is zover.  Vannacht is de eerste sneeuw gevallen.  Alles is bedekt met een gaaf heldewit tapijt. Sfeervol, romantisch, poëtisch... enz.  Heel mooi als je het kan bekijken vanuit je luie zetel vanachter "hoogrendementsglas". Moet je de weg op met de wagen of de fiets, dan wordt het andere koek maar, toegegeven, de strooidiensten hebben vannacht flink hun best gedaan, ze hebben geleerd van de voorgaande winter.

Ikzelf zit niet op te wachten op dat soort weer want dan kan ik niet gaan fietsen maar ik blijf er toch een beetje rustiger onder dan in de tijd toen ik de smurrie op de weg moest trotseren om naar het werk te gaan.  In brugpensioen zijn heeft dus ook zo zijn voordelen.

 

Voor de kinderen is het best een leuke tijd.  Om in de sneeuw te stoeien trotseren ze met plezier de koude, tot op zekere hoogte althans.
Door deze koude beginnen de groteren hier en daar al stiekem te dromen over schaatsen maar dat zit er voorlopig nog niet in.

 

Voor Ferre is het zijn allereerste sneeuwdag en mémé Antoinette laat de kans dan ook niet liggen om de eerste ooit te zijn die Ferre op de slee voorttrekt.  Tja, je bent meter voor iets, het is trouwens bijna Sinterklaas, kerstmis en nieuwjaar.  Dat ziet er goed uit voor de kleinkinderen.  Voor de sneeuw is Briek misschien nog een beetje te klein maar voor de Sint en kerst en nieuw speelt hij al heel goed mee.

 

naar boven

===================================

24 novemver 2010: Op naar de winter:   troosteloos.

 

24 november werd ooit "zwarte zondag" genoemd. In 1991 boekte die dag het uiterst rechtse Vlaams Blok bij de verkiezingen in België een spectaculaire overwinning.  Doembeelden van facisme staken de kop op en affiches met het anti-Hitleriaanse "Nie Wieder" vulden de straatbeelden.  Vandaar de naam "Zwarte zondag".
24 november 2010 is een grauwe kille herfstdag die niets goeds voorspelt voor het komende seizoen.  De bladeren zijn van de bomen, de oogst is bijna volledig van de velden, op hier en daar een maïsveld na dat nog wacht op de dorser of een verzopen aardappelveld dat misschien wel niet meer gerooid kan worden omwille van de te vochtige bodem.  Het is een verzopen herfst geweest.
Straks komt de winter eraan en met hem de korte dagen.  Een eerste winterse bui is reeds gevallen.  Nu reeds wacht ik met ongeduld op het lengen van de dagen.
Voorlopig hebben we niets om naar uit te kijken :-)

 

Foto: Louis Moens

Grauw, grijs, troosteloos.  Zou Guido Gezelle daar ook een gedicht kunnen over schrijven?

 

naar boven

===================================

26 oktober 2010: Onze kleinzoon:   briek, van harte welkom.

 

Vandaag is onze tweede kleinzoon geboren. Bert en Romy hebben hem "Briek" genoemd.  Het is een flinke gezonde kerel van 3,200 kg en een halve meter lang.

Wij zijn er als grootouders heel erg fier op, hoeft het dan gezegd dat Bert en Romy ook fier en gelukkig zijn?

Ikzelf begin al te dagdromen als ik de naam "Briek" hoor. Wordt onze Briek misschien ooit een echte Flandrien??

 

Louis Moens

Aan Briek, Bert & Romy: proficiat en veel succes.

 

naar boven

===================================

23 oktober 2010: Herfst:   eens te meer.

 

We zijn eind oktober.  Het is de periode waar alle weer nog mogelijk is maar 12°C en een beetje zon, dat heet nu al "prachtig weer".  De dagen zijn kort aan het worden, de landbouwers worstelen dag en nacht met het weer om de maïs nog van de natte velden te halen en nog tijdig gras gezaaid te krijgen, de buren maken hun tuintje op voor de winter, het tuin- en snoeiafval is opgehaald, kortom de natuur maakt zich op voor zijn winterslaap je ziet let leven zo rondom je afsterven.

Binnen enkele enkele dagen is het Allerheiligen.  Dan herdenken we de overledenen, alles heeft rond die tijd een heel klein beetje een sfeer van dood... wij echter niet.  Niettegenstaande het vannacht volle maan is zitten we nog steeds te wachten...  Morgen misschien?

Het minste dat je kan zeggen is dat we ongeduldig worden.

 

naar boven

===================================

10 oktober 2010: Wielrennen:   weeral een seizoen voorbij.

 

Het is voorbij gevlogen. Het eerste weekend van maart startten we in een bijtende kou een nieuw wielerseizoen waar geen eind leek aan te komen.  Vandaag, een dikke 7 maand later hebben we dit seizoen te Lochristi afgesloten in een stralend najaarsweertje.  De afgelopen zeven maand lijken nu slechts een zuchtje later dan die ijzige eerste zondag van maart.
Maar niet klagen, al bij al is het goed geweest. Verscheidene goede wedstrijden gereden met hier en daar ook een behoorlijke uitslag, ook een aantal mindere prestaties, vooral dan in de zomer, en wat belangrijk is: geen valpartijen.  We blikken dus terug op een geslaagd seizoen ook al was daar geen overwinning bij.  Dat is ondertussen weeral zo'n tien jaar geleden, 't zal er wellicht nooit meer van komen al was ik er dit jaar twee keer heel dicht bij.

 

Louis Moens

En wij ondertussen maar vol ongeduld wachten op....

naar boven

===================================

10-17 september 2010: Surfweek:   ons jaarlijks septemberweekje in zeeland

 

Goede gewoontes moet je in ere trachten te houden, zonder daarom de tijd te willen stoppen.  Dat is waar we de herfst mee begonnen zijn.  Zoals we al een aantal jaren deden, zijn we ook nu in september een weekje er tussenuit geweest en terug naar mijn favoriete streek: Zeeland.

Het was heel bijzonder dit jaar omdat er voor het eerst een kleinkind bij was.  Evy & Romy waren er elk jaar al bij, dit jaar ook Ferre, zijn eerste vakantie aan zee.  Toch iets heel anders met zo'n peuter er bij. Hier enkele beelden.
We kijken al uit naar wat het volgend jaar zal geven want als alles goed mag verlopen is er nog meer van dat ;-).

Verder stond er gans de week een prachtige surfwind (één dagje was het net iets teveel) maar de zon en dus ook de temperatuur, bleef veelal in gebreke.

 

Banjaard

Een sfeerbeeld.

Verder kijken we nog ongeveer een maandje uit naar...

 

naar boven

===================================

8 september 2010: Herfst:   't Is weer voorbij die mooie zomer.

 

We zijn vandaag de eerste "Stoepedag".  Dat zal de meesten van jullie niet zo heel veel zeggen maar in de katholieke kerk viert men dan de geboortedag (in gewone mensentaal: de verjaardag) van de maagd Maria.  Dit is ook de start van de noveen van OLV van Stoepe, een negendaagse gebedsoefening op het bedevaartsoord van Stoepe, op de grens tussen Ertvelde en Assenede.  In mijn kindertijd was dit voor de streek een hele, ondertussen bijna teloorgegane, gebeurtenis.  Daar konden wij een glimp opvangen van Eddy Wally's speelgoedkraam (dus voor één keer niet een "sacochen-kraam") en als alles dan meezat kregen we ook nog oliebollen maar daarvoor moesten we eerst heel vroom en braafjes de "ommegang" meedoen met moeder.

Begin september luidt echter ook een nieuw seizoen in.  De zomer is voorbij, we gaan naar een donkere periode.  Het was niet zo'n schitterende zomer.  Het was vrij koud en droog tot  midden juni om dan opeens broeiend heet te worden voor een drietal weken.  Eind juli kwakkelde het weer wat om een verwaterde augustusmaand in te luiden.  Al wat we kunnen doen is nu hopen op een mooi najaar.  Hoop doet leven, en hoop hebben we want we kijken weeral uit naar een, hopelijk, fantastisch gebeuren...

 

naar boven

===================================

13 augustus 2010: Vakantie:   Weer eens naar Tirol geweest.

 

We zijn half augustus en de zomer begint reeds te tanen. Langzaam maar zeker beginnen de dagen pijnlijk zichtbaar te korten en fantastisch kan je tot nu toe de zomer niet noemen.  Na de warmteopstoot van eind juni begin juli is het een echt kwakkelweertje geweest.  We zijn in de verlofperiode naar Tirol geweest.  Van 18 tot 25 juli verbleven we te Nauders in het Oberinntal, dicht bij het drielandenpunt Oostenrijk, Zwitserland en Italië.  Daarna zijn we afgezakt naar Arzl, in het Pitztal, in de buurt van Imst.  Daar verbleven we vijf dagen en op vrijdag 30 juli waren we terug thuis.

Tirol is en blijft een mooi, ook als je er reeds meerdere geweest bent.  Getuige daarvan de foto's die we er genomen hebben. Kijk maar eens.

 

naar boven

===================================

4 juli 2010: Ferre:   Doopsel

 

Het is een vrij droge maar vooral koude lente geweest maar de laatste week van juni veranderde het weer plotseling.  Een hete, zomerse periode brak aan en midden in die periode werd Ferre gedoopt.  Is mooi weer een goed voorteken?   Hoe dan ook, op deze stralende zomerse zondag trokken Pascal en Evy met hun spruit naar de kerk van Oostwinkel op hem te laten dopen. 

De familie was er uiteraard ook bij en wat konden we achteraf beter doen dan een feestelijk BBQ'tje houden?

 

Doopsel Ferre (foto: Louis Moens)

Verfrissend water.

naar boven

===================================

19 juni 2010: Ferre:   Naar de koers

 

Mooi weer, koers aan de voordeur van tante Romy en Pépé die meereed, dus... Ferre daarheen !!!

Ferre

De winnaar gaat op de foto met de bloemen,
Pépé gaat op de foto met Ferre.

naar boven

===================================

22 mei 2010: Een niet alledaags evenement:   grasmaaierrace


Als je het woord geschreven ziet staan oogt het al raar, het zaakje life meemaken is echt wel een belevenis.
Pseudo-mekaniekers en echte mekaniekers werken maanden, misschien wel al jaren aan hun meestal zelf gebouwde machine om op hun dag van glorie zich met elkaar te meten, zowel op het gebied van stuurmanskunst als op het gebied van technisch vernuft.
De regel is doodsimpel: construeer een machine die op een zitmaaier lijkt en rij er dan een wedstrijdje mee.  Als het effe kan, probeer dan ook nog de race te winnen want een race zonder winnaar is uiteraard geen race.

Deze cocktail van technische kennis, handigheid, creativiteit en stuurvastheid, levert een spektakel op dat, het moet wel gezegd, niet geheel vrij van risico is.  Misschien net daarom heeft het dat tikkeltje meer.

Ik heb er een fotoreportage van gemaakt, je vindt ze hier.

 

Zitmaaierrace

Grasmaaiers als superbolieden.

naar boven

===================================

01-03 mei 2010: Een uitstapje:   De Westhoek.

Het weekend van de socialisten zijn we naar de Westhoek geweest, meer bepaald naar Watou, vlak op de franse grens ("de schreve" zoals ze daar zeggen.)
Het werd niet echt een hoogvlieger daar het weer serieus roet in het eten gooide.  Gans de afgelopen week, zeg maar maand, was het zonnig en soms zelfs zalig warm geweest maar net dat weekend vielen de temperaturen diep terug en de zon liet het ook afweten.  Toch hebben we twee dagen van de drie kunnen fietsen en we hebben ervaren dat je in het westvlaams heuvelland je gemakkelijk kan fietsen tot je er moe van wordt.  De derde dag was het rotslecht weer en we zijn dan maar naar huis getrokken.  Home sweet home nietwaar.  Ik heb uiteraard ook een paar foto's gemaakt, niet spectaculair, gewoon wat losse kiekjes.  Toch geïntresseerd?  Ze zitten hier.

 

naar boven

===================================

18-19 april 2010: Een uitstapje:   Haspengouw in bloei

Het is in tegenwoordig, dus doen wij het ook: naar de fruitbloesems gaan kijken in het zuiden van Limburg.  We hebben twee dagen gefietst in de streek van Tongeren, Borgloon en Sint Truiden.  Beslist de moeite waard, zeker als je het gepaste moment en het mooie weer hebt.
Hieronder een sfeerbeeld, een uitgebreider fotoverslag vind je hier.

 

Louis Moens Haspengouw

 

naar boven

===================================

 

29 maart 2010: Ring, ring, I've got to sing:  FERRE

 

Dag op dag,  24 jaar nadat mijn vader overleed, is onze kleinzoon FERRE geboren. Een flinke kerel van maar liefst 4,300 kg. 
Een dikke proficiat aan mama Evy en papa Pascal.

Ferre

Kijk, dit is hem.  Op wie lijkt hij?   ;-)

 

naar boven

===================================

 

20 maart 2010: Lente:   Eindelijk

Vandaag is de lente officieel begonnen.  Voor mij en mijn biologische klok, de start van een nieuw jaar vol verwachtingen en zeker deze lente is er een vol verwachting.  De wielerwedstrijden zijn begonnen, de temperatuur is aan het stijgen, de zon komt soms al eens de wolken verjagen, het gras vergroent al een beetje, kortom: nieuw leven.

Boven dit alles echter hebben we iets heel speciaals om naar uit te kijken en het duurt nu echt niet meer zo lang.  De spanning begint verstikkend te werken.  We duimen met z'n allen dat alles volgens wens mag verlopen.  Nog even, en dan....  ???

naar boven

===================================

6 maart 2010: Wielrennen:   Koude start

Louis Moens Omloop

Vorige week gingen we met enkelen moedigen per fiets naar de start van het Vlaamse wielerseizoen kijken.  Het was een kille druilerige start met verder op de dag mooie zonnige periodes. Een opsteker voor de komende periode.


Vandaag ging dan het WAOD-seizoen van start te Oosteeklo.  Een krachtige, snijdende noordoostenwind met af en toe wat zon en het kwik stond niet meer dan een drietal schamele graden boven nul.  Alle renners goed ingeduffeld, iedereen dikke handschoenen, korte broeken uit den boze maar toch een mooie sportnamiddag.  Ikzelf startte bij de F1 en met betrekkelijk succes. Eén km na de start trokken we met drie man in de aanval, een paar ronden verder kwam er nog twee man bij, we hielden stand en ik sleepte de derde plaats uit de brand.  Nog nooit heb ik zo'n exploot verwezenlijkt in het begin van het seizoen. Voorbode van een goed seizoen of gewoon een "Lucky Punch"?

We maken er ons geen zorgen over want... we hebben iets heel speciaals om naar uit te kijken.   ????

naar boven

===================================

 

19 februari 2010: De winter:   Hij blijft duren

Killig en koud, grijs en nat, zo zijn de dagen van februari tot nu toe geweest.  Deze voormiddag ben ik op fietstocht geweest met Philippe.  Straks begint het wielerseizoen terug en we willen er terug bij zijn, trainen dus.  Aanvankelijk zag het weer er nog best te pruimen uit, weliswaar grijs maar 4 °C en droog, het is de laatste tijd al kouder en vochtiger geweest maar na een goede 30 km was het weer van dat.  Een bijtende wind met motregen en de temperatuur die zakte naar amper 2 onnozele graadjes. M.a.w. verkleumd dus, weeral eens.

Het is deze winter wel altijd wat geweest.  Voor nieuwjaar leek alles min of meer bij het oude maar na nieuwjaar begon het flink te vriezen met een ijzige noordoostenwind erbij.  Bibberen dus maar geen nood, er was regelmatig zon en we konden, net als vorige winter, schaatsen. Maar naar het einde van januari kantelde het weer.  Eerst wat hogere temperaturen maar met regelmatig een flinke dosis regen.  Begin februari doken de temperaturen terug onder het vriespunt en daar bovenop regelmatig wat sneeuw.  Een hoop verkeersellende, uitgeputte strooizoutvoorraden en geen schaatsijs buiten.  Levensgevaarlijk voor te fietsen dus.

Het begint stilaan tijd te worden dat de lente eraan komt.  Velen, zoniet iedereen, snakken er naar.  De plannen en intensies zijn klaar, alleen het weer nog, Komaan...

 

Gelukkig hebben we iets heel speciaals om naar uit te kijken.   ????

naar boven

===================================

 

16 januari 2010: De toekomst verandert steeds in het verleden:   Vandaag 30 jaar getrouwd

Vandaag zijn Antoinette en ik juist 30 jaar getrouwd en dat zullen we geweten hebben want toen we 's morgens opstonden was ons huis netjes versierd, precies als 30 jaar geleden, alleen is de spreuk die aan de gevel hing ietwat anders.  De versierders waren er dan ook van een latere generatie.

 

Het zag er zo uit, en wil je nog eens 30 jaar in het verleden kijken? Klik dan hier

Foto Louis Moens

En weet je, bovenop dit hebben we iets heel speciaals om naar uit te kijken.   ???

naar boven

===================================

 

9 januari 2010: 't Is weer winter  "Joepie"  !!!  Schaatsen kan terug.

We kunnen terug schaatsen op natuurijs.  De Kraenepoel te Bellem, De Boerekreek te Sint Jan in Eremo en het provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke zijn reeds te beschaatsen.  Men zegge het voort.

naar boven

===================================

 

3 december 2009: De website in een nieuw jasje

Ik was er al een tijdje mee bezig maar nu is het er eindelijk van gekomen: m'n website heeft een nieuwe look.  Inhoudelijk is er niets veranderd maar het uitzicht is een beetje meer "gevorderd".  Het is nog niet volledig af, er zal hier of daar nog wel iets op punt moeten gezet worden, maar beetje bij beetje komt dat wel OK.  Ik ben ook geen professional.  Hoe dan ook, als je een foutje vindt (bvb een link die niet werkt of naar een foutieve pagina leidt) mag je me dat gerust laten weten, ik zal je er dankbaar voor zijn, je ervoor betalen, dat ga ik niet doen. Ook suggesties om te verbeteren zijn welkom.

In elk geval bedankt voor je bezoekje.

===================================

 

24 november 2009: Callemansputte: Van bloei naar ondergang.

Vandaag heb ik het hoofdstuk "Callemansputte" afgesloten.  Niet dat het mij niets meer doet maar een mens moet vooruit, ook als je gepensioneerd bent  ;) .

Als eresaluut en nog meer om mijn herinneringen neer te leggen heb ik een fotoreportage gemaakt en hier en daar een beetje commentaar aan toegevoegd. 
Geïntresseerd? Klik dan hier.

naar boven

===================================

 

3 nov 2009: Herfst:   't Is weer voorbij die mooie zomer.

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat ik als broekje van 18 jaar naar het leger trok.  Toen bestond er zoiets als dienstplicht, 12 maanden lang.  Een jaar lang bezig geweest met dingen die totaal nergens toe bijdroegen, geen enkele toegevoegde waarde hadden, aan niets... of toch, als je vier seizoenen lang ziet hoe het zeker niet moet, dan moet je daar toch iets van opsteken.
Maar dat is niet wat mij nu bezighoudt.  Ik sta even stil bij de gedachte, of beter gezegd: het feit, dat de zomer nu helemaal voorbij is.  De dagen zijn nu grijs en kort.  Kille, grauwe regenluchten nemen de plaats in van heldere, warme, zonnige dagen.  Het humeur van de mensen (dus ook van mij) verandert in dezelfde zin.
Niet getreurd echter, als de laatste bladeren gevallen zijn en de gouden herfstkleuren zullen verdwenen zijn, komen de feestdagen alweer in 't verschiet met daarachter het lengen van de dagen als belofte voor een nieuwe lente en zomer.

Laat ons hopen dat een zomer wordt zoals deze van 2009.  (Met misschien een tikje meer water ten gepasten tijde voor de land- en tuinbouwers).

 

herfst

In afwachting van de nieuwe lente dit sfeerkiekje.

naar boven

===================================

9 sept 2009: Callemansputte:  Het "hof" is gesneuveld !!!

9-9-9 was een gegeerde datum voor festiviteiten allerhande. Als het even kon trouwde je net uitgerekend op die dag, aanstaande moeders gokten op die dag voor de bevalling, enz...
Uitgerekend op die dag kwamen kranen en bulldozers aangereden en herleidden mijn ouderlijk huis tot een hoop puin.  Er is nu niets meer dat mij nog bindt aan mijn Callemansputte.  Het enige dat nu nog een beetje nostalgische waarde heeft is de lindeboom die voor 't klein heksken stond.  Ook zijn dagen zijn geteld.  Zal hij de volgende lente nog nieuwe bladeren krijgen of is ook dat niet meer gegund?


Tussen deze muren stenen ben ik geboren en opgegroeid.

 

Anno 1974
De melkkannen staan klaar om afgehaald te worden


9 - 9 - 9
De door goedkope werkkrachten gekuiste stenen staan klaar om afgehaald te worden

 

naar boven

===================================

19-29 juli 2009: Lanersbach:  Bergvakantie in Tirol

In juli zijn we naar Lanersbach op vakantie geweest.  Lanersbach is een deel van de gemeente TUX, gelegen in het Tuxertall, op het einde van het Zillertall.  Een bergvakantie met veel mooi weer, de typische Tiroolse gemoedelijkheid, prachtige bergwandelingen en een uitmuntend hotel.  Een fotoalbum vind je hier.

koe

 

naar boven

===================================

 

4-12 juli 2009: Lourdes:  Bedevaart per fiets

Begin juli zijn we weer naar Lourdes op fietsbedevaart geweest met de landelijke beweging.  Een organisatie van Boerenbond en reisbureau Omnia.
Een fotoverslag vind je hier.  Een verhaaltje errond zit hier.

 

naar boven

===================================

 

29 juni 2009: Callemansputte:  De laatste zomer.

Het zomert volop op Callemansputte, maar voor wie?  Al wat je ziet is een desolate mix van ruïnes, afbraakresten, onkruid, vandalisme en restanten van teloorgegane beschaving. De hoeves die op afbraak wachten zijn bijna geheel overwoekerd.  Een laatste struik met bloemen doet nog een verwoede poging om zijn schoonheid te laten aanschouwen, maar voor wie?  Voor de bestuurder van de bulldozer????

 

naar boven

===================================

 

30 mei 2009: Weeral een nieuwe ervaring:  Initiatie waterskiEn.

Zaterdag 30 mei had de jaarlijkse watersportdag plaats.  Romy en ik zijn naar het Klein Strand te Jabbeke getrokken om er te proeven van het waterskiën.  Het was inderdaad maar eens proeven, een schamele 10 minuten amper.  Veel te weinig eigenlijk, maar ja, iedereen wil eens aan de beurt komen.  Toch is dit voldoende om vast te stellen dat waterskiën heel tof is en eigenlijk niet moeilijk om te leren als je jezelf maar goed voelt op het water.

 

waterski
Romy beleeft er duidelijk pret aan.

(meer foto's hier)

naar boven

===================================

 

22 mei 2009: De geschiedenis herhaalt zich:   Terug aan 't surfen.

Men zegt wel eens: "de geschiedenis herhaalt zich".  Er zal wel iets van zijn aangezien er zovelen dat zeggen.  Eén ding is zeker, de seizoenen komen en gaan.  Zo is vandaag voor ons terug het surfseizoen aangebroken.  Na een jaartje surfen zonder Romy is ze nu terug van de partij.  Het was een uitgelezen dag, misschien iets minder warm dan verwacht maar surfwijze was het voor ons doen de max.

Toch iets om even bij stil te staan.  Hoevele keren is ons de aanvang van een nieuw seizoen nog gegund?  Eén keer, twee keer, misschien nog vijfentwintig keer of misschien wel nooit meer?  Wat zeker is, aan elke reeks komt een eind, dat is de broosheid van het leven.  Hoe ouder je wordt, hoe realistischer en korter bij dat allemaal lijkt, alhoewel, jeugd is geen garantie.

Ondertussen laten we het niet aan ons hart komen en surfen we er nog een seizoentje aardig op los.

 

romy surft

Hier enkele foto's

naar boven

===================================

 

18 apr 2009: Een heel bijzondere dag: Romy trouwt.

Nadat ze een dik jaar samen hun eigen weg gingen hebben Romy en Bert besloten hun samenzijn te bezegelen door het huwelijk.  Een overzicht van deze mooie dag vind je hier onder de vorm van een fotoreportage

 

romy & bert
Zus Evy maakte dit kiekje

naar boven

===================================

 

15 april 2009: Fietstocht naar Antwerpen: Zomerse lentedag

Een lentedag zonder weerga met een zon die een deugddoende warmte verspreidt zonder te overdrijven. Met enkele vrienden zijn we op de grote markt van Antwerpen naar de start gaan kijken van de Scheldeprijs Schoten. Jawel, er waren wielrenners maar we hadden meer plezier aan het fietsen, het lenteweer, het samenzijn en voor de meesten de nieuwigheden van het parcours. Een pintje gedronken in een idyllische omgeving, ongekende wegen verkend, ja zelfs een zeilboot, een driemaster nog wel, bezocht, veel gebabbeld onderweg. Kortom, niet zomaar een fietsuitstap maar een die een indruk nalaat.


Op bezoek op het schoolschip de poolse Dar Mlodziezy

naar boven

===================================

 

30 maart 2009: Callemansputte: Opgeschept

 

Hier was ooit ons tehuis.
't Is opgeschept.

naar boven

===================================

 

21 mrt 2009: Paragliding:  Sensationeel en rustgevend tegelijk.

Vandaag ben ik als duozitter meegeweest met een paraglider. Je weet wel, zo'n parachute met een "karretje" onder.
Echt een belevenis, veel spectaculairder dan een luchtballon, sportvliegtuig of helicopter. Een gevoel van hulpeloosheid bij het opstijgen, volledig overgeleverd aan de nukken van de piloot, zoals je in een rootsbaan dat gevoel hebt wanneer je, in de voorste stoel gezeten, omhoog getrokken wordt en alle controle over wat gebeuren gaat verloren hebt.
Eenmaal in de lucht een zalig rustgevend gevoel en een zoektocht naar bekende plaatsen op de grond. Kortom, een aanrader.

 

paraglider   Rieme Noord

Een uitgebreider fotoverslag vind je hier

naar boven

===================================

 

6 maart 2009:  Callemansputte:  Dat was het dan, de beul heeft zijn werk gedaan

Vandaag is de kraan gekomen en heeft in een wip ons huis met de grond gelijk gemaakt. De plaats waar Evy en Romy hun thuis hadden, opgroeiden, stoeiden, hun jeugd doorbrachten en volwassen werden is nu niet meer dan een hoopje puin.
Op zoek naar nog een laatste kleinigheidje met enige nostalgische waarde vond ik enkel nog een paar krokusjes die met de moed der wanhoop nog een allerlaatste maal bloeien om de lente aan te kondigen. Het zal niet meer voor op Callemansputte zijn.

 

naar boven

===================================

 

1 maart 2009: Wielrennen: Nog maar eens gestart

Iets vroeger dan andere jaren ben ik weer aan de compitite begonnen. Ik heb nog steeds zin om nu en dan eens te koersen maar mijn strijd tegen de leeftijd heb ik moeten opgeven. Ik ben een categorie moeten zakken, van E+ naar F1.
De eerste wedstrijd was, alle omstandigheden in acht genomen, al bij al niet slecht maar het kan beslist beter. We zien wel verder.

 


Foto: Monique van Poecke

 

naar boven

===================================

 

Februari 2009: Callemansputte:  De slachting gaat door

 

d   
Foute troep

 

Ook de artistieke zijgevel van Miel zal roemloos ten onder gaan

naar boven

===================================

 

24 jan 2009: Wij herinneren ons: Kurt Van Hyfte

 

Afgelopen herfst werd Kurt 43 jaar . Op zaterdag 24 januari kwam Kurt bij een smartelijk ongeval om het leven. Waarom?? In godsnaam waarom en waarom hij???? Dat vragen de zijnen en wij ons steeds weer af. Zo vaak kan men zich dit afvragen maar het baat niet.
Kurt fietste vaak met ons mee en bij ons voorjaarsfietstochten naar de Vlaamse wielerklassiekers was hij een vaste waarde. Straks trekken we er weer op uit zonder Kurt. Het zal nooit meer zijn als weleer, we zullen Kurt missen.
Kurt, bedankt voor je glimlach.

naar boven

===================================

Januari 2009: IJspret

Een nieuw jaar, nieuwe hoop, nieuwe wensen, nieuwe verwachtingen... Allemaal onbelangrijk. Op beken, plassen, poelen en kreken ligt een dikke laag ijs, bron van uren zeldzaam vertier voor jong en minder jong, ja zelfs eens een oude kennis tegenkomen.

 

Romy en Evy op glad ijs.

(een fotoreeks vind je hier)

naar boven

===================================

 

29 dec 2008:   Callemansputte: Een jaar later

Het is nu precies één jaar geleden dat we onze thuis te Callemansputte verlieten en naar het Engelenhof kwamen wonen. Het is een zeer moeilijk jaar geweest voor mij maar er is beterschap op komst. Na het huwelijk van Evy is alles een beetje tot rust gekomen en met deze luwte kwam langzaam ook de berusting. Alles went blijkbaar maar onderhuids blijft de heimwee knagen.

naar boven

===================================

 

28 oct 2008:   Callemansputte: Totale ravage

De slooprage woedt nu in alle hevigheid.  De huizen van Maurice, van Claire, van "Puipe"  en van Albert en Cécile zijn met de grond gelijk gemaakt.  Het onze staat er nog, wellicht niet voor lang meer.  Ik was getuige van de afbraak vandaag.  Hieronder 2 foto's.

 

Albert en Cécile hun huis stort in elkaar.  Het onze wacht hetzelfde lot, Antoinette staat er maar beteuterd bij.

naar boven

=======================================

 

13 sept 2008:   Een grote dag:  Evy trouwt

Net als mijn huis brokkelt ook mijn gezin verder af.  Na Romy verlaat ook Evy het nest.  Zij trouwt met Pascal, de prins van haar dromen.

Hieronder een beeld van hoe ze 's morgens de trap afkwam.  Een fotoreportage van deze wondermooie dag vind je hier.

naar boven

=======================================

 

10 sept 2008:   Callemansputte:  Men is beginnen slopen

De slopingen zijn begonnen, een ware ravage maar toch minder aangrijpend dan gevreesd. Het is blijkbaar erger voor diegenen die er nog wonen dan voor diegenen die er gewoond hebben.

      

Er zijn meteen al kapers (lees "plunderaars") op de kust om "hun materiaal" op te halen, of misschien is dat alleen maar om de sloopfirma wat te ontlasten.

 

naar boven

=======================================

 

10 aug 2008: Callemansputte: Wachten op de sloophamer

De voorbereidingen voor het slopen zijn blijkbaar begonnen, weldra zal alles gelijkgemaakt zijn met de grond. Ik heb toch nog enkele foto's genomen. Het staat er zielig bij, als een lam dat naar de slachtbank gevoerd wordt.

 

naar boven

=======================================

 

20 juli - 1 aug 2008: Ratschings: Een vakantie in Zuid Tirol (Duitssprekend Italië)

Een bergvakantie met echt typisch bergweer. Mooie herinneringen.

naar boven

=======================================

 

6-14 juli 2008: Lourdes: Een fietstocht vanuit Vlaanderen naar de grot

Een bedevaart per fiets, een organisatie van de Landelijke Beweging: vanuit Vlaanderen naar Lourdes, aan de voet van de Pyreneeën.
Een verslag zit hier, een fotoreportage vind je hier .

naar boven

=======================================

 

5 juli 2008: In herinnering: Luc GoemE

Luc was een fietser, een echtgenoot, een vader zoals er zovele zijn: onopvallend maar toch uniek. Fietsen was gewoon iets wat hij graag deed, zonder meer. Hij was gezond zoals zovelen, een plotse hoofdpijn leek in eerste instantie dan ook niemand te verontrusten maar een paar dagen later bezweek hij eraan. De dokters weten niet waaraan, zijn vrouw Linda en zijn zoon Frederiek weten niet waarom juist hij, wij ook niet. Iedereen die hem kent wordt er stil van. Luc werd amper 53 jaar.
Als hij eens een glas dronk placht hij wel eens te zeggen: "het leven heeft weer zin". Dit gezegde krijgt nu wel een hele speciale betekenis

naar boven

=======================================

 

16-20 juni 2008: Rome: Een hele speciale ervaring

Een reis (pelgrimstocht) naar de eeuwige stad. Te groot voor woorden, dan maar fotos. Je vindt ze hier.

naar boven

=======================================

21 juni 2008: In herinnering: Ivan Devriendt

Op de langste dag van het jaar is Ivan Devriendt, fietser van het eerste en van het laatste uur, begraven. Amper 2 maand na Maurice van Petegem. Iedereen van onze contreien die tot het gild van de fietsers behoort, kende Ivan met zijn eigen enthousiaste visie op het fietsen. Ivan ging heen zoals hij geleefd heeft: op de fiets.

Het ga je goed Ivan.

naar boven

=======================================

 

30 mei 2008: In herinnering: Maurice van Petegem

Dik een maand geleden overleed heel onverwacht Maurice van Petegem. Een moment dat we met onze neus op de feiten gedrukt worden: ons bestaan is broos en heel kort, vaak hechten we veel te veel belang aan onzinnige dingen. Maurice was jarenlang mijn ploegmaat in de ploegkoersen van de WAOD, ik was de aanbrenger, hij de sprinter. Jarenlang hebben we gejaagd op het belgisch kampioenschap maar we zijn nooit in ons opzet geslaagd maar, och god toch, 't is uiteindelijk maar een onbelangrijk ding.


Een foto uit die tijd ter ere en herinnering aan Maurice.

naar boven

=======================================

 

13 mei 2008: Windsurfen: Een nieuw seizoen is gestart

Na een periode van warm weer staat er een goede wind op het gepaste moment. Naar het Veerse meer dus, aan Oranjeplaat. Er staat een warme, stevige noordoostenbries, ideaal voor die lokatie. Niettegenstaande het feit dat ik alleen was (Romy nog onvoldoende hersteld) is het een fantastische dag geweest. Het smaakt naar meer.

naar boven

=======================================

21 apr 2008: Callemansputte: Het is niet meer van ons

Vandaag heb ik de sleutels van ons huis afgegeven aan de onteigenaars (het Gents havenbedrijf). Geen uitleg, ik kan het toch niet beschrijven. Het gaat wel over.

naar boven

=======================================

 

20 apr 2008: Wielrennen: Opnieuw gestart

Na een onderbreking van 9 maand, omwille van verbouwingswerken, verhuis en wat gezondheidsproblemen, ben ik terug gestart in een wielerwedstrijd WAOD. Is dit een begin van de oude draad weer opnemen of toch ook weer niet? We zien het wel. Het moet gezegd, ik voelde me er goed bij.

naar boven

=======================================

 

24 feb 2008: Callemansputte: Het is niet meer hetzelfde

Een kleine 2 maand later en het is nu al hetzelfde Callemansputte niet meer. Her en der is men bezig hout aan het zagen. Bomen en houtwallen worden in ijltempo gekapt . Niets abnormaals eigenlijk maar als het allemaal op hetzelfde moment gebeurt geeft dat wel een bijzonder, bijna onaangenaam kaal gevoel. Het is alsof de geborgenheid weggekapt is. Komt daar nog bovenop dat vandaag mijn brievenbus die er bijna 30 jaar stond, gestolen is. Toeval???

naar boven

=======================================

 

29 dec 2007: Callemansputte: Het is voorbij.

Na meer dan 56 jaar ben ik van Callemansputte vertrokken, verjaagd als een hond. Ook voor mijn vrouw (na 28 jaar) is dit een stap maar toch niet zo emotioneel zwaar als voor mij. Ons gezin is ook een beetje afgebrokkeld, Evy is mee verhuisd naar het Engelenhof maar Romy heeft besloten haar eigen weg te gaan. Vanaf nu is Stoepe (Assenede) haar thuis.

 

naar boven

=======================================

2 sept 2007:Callemansputte:  Het is zo goed als voorbij.

Na jarenlange dreiging valt op het einde van 2008 definitief het doek over Callemansputte. De plaats was in de jaren '50 tot '70 (en daarvoor ook maar dat was van voor mijn tijd) een wijk van overwegend landbouwers. Gaandegeweg rukte de industrie op. Grote delen landbouwgrond vielen ten prooi aan het gipsstort van een chemisch bedrijf (destijds Kuhlmann) dat aan veel mensen in de streek werk verschafte. De landbouw werd steeds meer verdrongen en einde 2008 wordt alles opgeruimd ten behoeve van de industrie.

 

Op 2 september 2007 hebben een groep van "autochtonen" een BBQ georganiseerd om dit feit te "Vieren" (??).

Wil je enkele sfeerbeelden daarvan zien, klik dan hier.

naar boven

=======================================