foto Louis Moens

Gorges du Verdon (Fr.) 2005

Deze site is hoofdzakelijk mijn fotoalbum. Ik bewaar hier mijn herinneringen van uitstapjes, reizen, feestjes, licht artistieke kiekjes... enz.

Ook wat hersenspinsels, wetenswaardigheden, anekdotes, technische (fiets)tips, links naar van alles en nog wat, kortom mijn "reservegeheugen", dat is wat je hier kan vinden.

 

Je bekijkt deze site best met een resolutie van 1280 x 1024 en NIET met Internet Explorer.

Laatst gewijzigd:

 

 


Mijn weblog : (Chronologisch, het meest recente bovenaan.) 2012 2013 2014 2015 2016 2017          archief: 2007 2008 2009 2010 2011
     

30 december 2017 : jaaroverzicht ? : As time goes by.

 

2017 is voorbijgegaan als een jaar met enkele zaken die misschien nog wel ooit nog eens ter sprake komen maar toch zonder markante uitschieters.
Het heengaan van Albert, een korte schaatsperiode in januari, het 20ste achterkleinkind van meetje Moens, onze eerste kleinkinderen die hun eerste communie/lentefeest vierden, een meer dan behoorlijke zomer,.... kortom, de gewone zaken.

 

  Eén ding echter... Ik herinner mij dat ik als klein ukkie, ik denk zo'n jaar of 7, met nonkel Dees op kerstdag mee mocht gaan naar de veldloop van AS Rieme.  Hij kende een sluipweg door de Pachtgoederen om zo de inkomprijs te omzeilen want het mocht natuurlijk niets kosten.  Het moet zowat behoren tot mijn verste herinneringen.
Vandaag zijn we, zowat 60 jaar later, jawel, naar diezelfde kerstveldloop gaan kijken om te supporteren voor onze... kleinzoon!!!  "As time goes by".

 

2017: een streep eronder.

 

 

Streep eronder.

 

2017, een streep eronder

naar boven

===================================

 

30 oktober : herfst : Herfst? Dat is kids en bossen.

 

 

Duo in de bossen

Met een vleugje nostalgie.

naar boven

===================================

 

30 september : wielrennen : Het 43e seizoen zit erop

 

Het lijkt wel alsof de hemel er niet kan mee instemmen dat mijn koersseizoen erop zit.  De wedstrijd in Tervenen was andermaal voorbestemd om als afsluiter te dienen.
Het weer kondigde zich van voor de start al niet te best aan maar de laatste twee ronden leken wel een echte zondvloed met als toemaatje, net na de aankomst een oorverdovende donderslag die een bliksemflits begeleidde.
Het seizoen dus geëindigd zoals het begon: verzopen door de regen. Het moet gezegd, wat ertussen zat was meer dan behoorlijk.

 

Volgend jaar terug ????       Wie weet?  Het staat in de sterren zeker, hé!

 

apocalyps?


Ertvelde-Tervenen (30 september 2017)

naar boven

===================================

30 augustus : wielrennen : Apocalyps?

 

apocalyps?

naar boven

===================================

 

26 augustus : wielrennen : Nog eens bloemen.

 

Ik was al een tijdje behoorlijk op dreef en zie, afgelopen zaterdag in Hengstdijk zat alles plotseling mee en kon ik de bloemen van mijn reeks meepikken.
De twee vorige wedstrijden eindigden telkens op de tweede stek en nu was het bingo.
Het voelt wel goed aan al weet ik best dat je zoiets moet relativeren.

 

naar boven

===================================

4-11 augustus 2017 : uitstap : De Banjaard en omgeving

 

Banjaard 2017

Beetje bij beetje wordt het als een verworven recht beschouwd dat er jaarlijks een "familietripje" georganiseerd wordt en dat was dit jaar dus ook zo. De bestemming was, zoals reeds meerdere keren in het verleden, de Banjaard in het Zeelandse Kamperland.
We hadden het er behoorlijk naar onze zin en ook al kennen we het daar ondertussen wel, toch zie je telkens wel iets nieuws.  Naast wat oog voor details zoals turende aalscholvers, trage slakken na een regenbui is er nu ook de experimentele getijdenturbine op de stormvloedkering die donkergroene elektriciteit opwekt. Iets voor de toekomst?  Er is natuurlijk nog altijd het windsurfparadijs aan de Schotsman al lijkt dat nu wel definitief verleden tijd voor mij.  Verder is er voor de kids, naast Koos Konijn uiteraard, nog altijd die fantastische zee.

 

Wat en/of wanneer wordt de volgende keer?

naar boven

===================================

12-19 juni 2017 : vakantie : Naar de Provence

 

De koelte van het voorjaar heeft abrupt plaatsgemaakt voor de zomer. Terwijl landbouwgewassen, moestuintjes, grasperken enz... hier kreunen onder een loden zon en een bijna ondraaglijke hitte zijn wij op zoek gegaan naar een zo mogelijk nog zonniger oord, in Frankrijk dan: de Provence.

Zonnig en warm was het er inderdaad maar de Provence is daar, met zijn reusachtige platanen, op ingesteld en de warmte is er draaglijker dan bij ons en tropisch of niet, de natuur blijft er fantastisch.  Een sublieme streek.


Avignon

De Pont d'Avignon en Le Palais des Papes.  De twee uithangborden van de drukke maar dure historische provencaalse stad.

 

PS:  Ik heb er mij kunnen van weerhouden om de Mt Ventoux te beklimmen. Zo fier dat ik was om hem voor de eertse maal beklommen te hebben in 1975, zo fier ben ik nu dat ik aan de verleiding heb kunnen weerstaan.  Zo zie je maar hoe een mens kan evolueren.

naar boven

===================================

 

14 en 27 mei : de familie viert feest(en): Kleintjes worden groter.

 

Ferre communie

Briek lentefeest

Ferre & Briek hebben het eerste leerjaar er bijna op zitten en daar hoort een communie- of lentefeest bij.

Een eerste mijlpaal naar het groot worden.  Wat volgt nog?  We zien het wel.

Mémé en pépé apetrots natuurlijk of wat dacht je?

naar boven

===================================

 

17-20 mei 2017 : uitstap : Naar de Kalmthoutse heide en omgeving

 

De lente heeft zijn intrede gedaan al is dat slechts op de kalender.  In de praktijk is daar nog niet veel van te merken geweest.  Niettegenstaande de neerslaghoeveelheden beneden het normale peil waren en de uren zonneschijn er iets boven, waren de temperaturen meer dan ondermaats en mogen we gerust spreken van een koud voorjaar, iets wat de laatste lentes wel meer het geval was en toch...

 

Het is ondertussen een jaarlijkse traditie geworden om in de late lente op fietsuitstap te gaan, zo ook dit jaar dus. Dit jaar is het een niet zo voor de hand liggende keuze geworden, namelijk de Antwerpse Kempen. Een streek die dicht bij ons thuis ligt maar voor ons een beetje afgeschermd wordt door de Antwerpse haven.

We onthouden voornamelijk dat het een streek is met heel veel prachtige grote oude bomen, voornamelijk eiken, en ook veel woonzones met grote huizen van mensen die absoluut aan de buitenwereld willen laten zien dat ze rijk zijn.  Volgens mij is mooi iets heel anders.
Een bezoek aan de Antwerpse haven is een opportuniteit want die is vlakbij en bij zomers weer is de Oesterdam aan de oostzijde van de Oosterschelde als een geschenk uit de hemel.

 

Een leerrijke en geslaagde trip.

naar boven

===================================

 

12 maart 2017 : wielrennen : We zijn weeral eens gestart

 

Met een weekje vertraging omwille van het slechte weer zijn we er voor de 43e maal tegenaan gegaan. Onder een stralende maar toch frisse zon is voor mij het koersseizoen weer van start gegaan en alles in acht genomen is het naar behoren verlopen.  Hopelijk een goed voorteken want met de jaren begin ik meer en meer te voelen dat het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend is en dat komt waarschijnlijk niet alleen door de last die ik sinds mijn crash in 2015 meedraag.  Het gewicht der jaren, de tand des tijds, het zal allemaal wel een rol beginnen spelen.

Laat het ons zo stellen dat de nieuwigheid er een beetje af is.  Wordt nog wel vervolgd denk (of hoop) ik.

naar boven

===================================

 

20 februari 2017 : familie : Met Scout erbij zijn we nu met twintig

 

Vandaag is Scout geboren, zoontje van Elise en Bert. Een flinke knuist van bijna 4 kilogram in blakende gezondheid.
Heel speciaal: hij is het twintigste achterkleinkind van mémé Moens maar hij is, na zijn broertje Lowiek, amper de tweede die de naam Moens verder uitdraagt.  Er rust dus een hele verantwoordelijk op hun schouders ;-).

naar boven

===================================

 

22 Januari 2017 : winter : Joepie, terug schaatsen.

 

Schaatsen op natuurijs.   Doemprofeten van de opwarming van de aarde verkondigen dat het in onze streken nooit meer zou kunnen.  Niet waar dus!

De natuurcompensatiegebieden in Zeeuws-Vlaanderen zijn er de ideale plek voor.  Getuige hiervan de venen in de polders tussen Westdorpe, het kanaal Gent-Terneuzen en de Axelse vlakte.

Schaatsers: laat alles vallen en profiteer er nu van, het komt niet zoveel voor.

 

2 2lingen

De kerktoren van Westdorpe overschouwde het geheel en zag dat het goed was .

naar boven

===================================

 

19 Januari 2017 : heengegaan: Albert.

 

Al van toen ik een ukkie was van tien jaar of minder was hij daar al. Ik ging nieuwjaren bij "Peetjen Jaok" en toen was hij daar te zien. Als prille tiener zag ik hem tijdens het rolschaatsen op zondag op straat want dan kwam hij op Callemansputte een lief zoeken en als rijpe tiener herinner ik mij hem toen hij bij ons op de boerderij melk kwam kopen.
Alsof dat nog niet volstond werd hij mijn naaste buur op Callemansputte na mijn huwelijk. Samen werden we van ons vertrouwde Callemansputte weggejaagd en nog daarna zagen we elkaar veelvuldig.  Kortom, Albert is er in mijn herinnering altijd geweest.

 

Vandaag is daar een eind aan gekomen, Albert is vertrokken naar de overkant...   Goeie reis Albert!

 

2 2lingen

 

Gewoon, omdat hij was wie hij was zullen we hem niet vergeten.

naar boven

===================================

 

Januari 2017 : een nieuw jaar : Bijna onmerkbaar.

 

Omwille van het vrij zachte, en ja ook behoorlijk zonnige najaar is de jaarwisseling bijna ongemerkt naderbij geslopen. Gedurende de eerste drie van de zes donkere weken was er veel licht tot bijna op nieuwjaar zelf. Op dat moment kantelt het weer en vervalt in zijn oude jaarlijkse doen van grijs, nat en killig. Alsof dat nog niet genoeg is komt daar ook nog wat nachtvorst bij en winterse buien.  Het weerhoudt er ons niet van om het nieuwe jaar weeral eens hoopvol tegemoet te zien ook al hebben we in 2016 ervaren dat het leven heel broos kan zijn.

Hoe dan ook, alles vliegt voorbij. Getuige de evolutie van de tweelingen. Kijk hieronder zelf maar naar de traditionele foto's van het 2 X 2 - set.

 

2 2lingen

Er is een duidelijk onderscheid tussen de stellen onderling maar wie Lies of Kaat zijn en Aster of Nore, dat zoek je zelf maar uit.

naar boven

===================================

 

6 november 2016 : Zo maar : Alles gaat zijn gewone gangetje.

 

Zonder noemenswaardige uitschieters schuift de tijd voorbij.  De dagen worden korter, de bladeren aan de bomen verliezen hun groene kleur en hier en daar beginnen ze af te vallen, mooie nazomerse dagen maken stilaan plaats voor frissere en grijze dagen, het is Allerheiligen voorbij dus het is winteruur enz...
Toch is één ding zeker: de gewone dagen zijn nog altijd de mooiste, zo valt het bvb niet zo op dat de kleintjes eigenlijk niet echt zo heel klein meer zijn.  Twee van hen doe zelfs al verwoede pogingen om te beginnen lezen.  Echt raar, je wilt ze graag zien groot worden maar ze verliezen wel beetje bij beetje de charme van een "kleintje".  Getuige daarvan onderstaande wondermooie (volgens mij althans) foto die Evy van de "troep" maakte op, jawel, het kerkhof.

kleintjes
De niet meer zo kleine kleintjes eind oktober 2016.

naar boven

===================================

 

1 oktoberber 2016 : wielrennen : 't Zit er weer als eens op.

 

 

Met het einde van de zomer komt ook het einde van het wielerseizoen.  Wat als één groot vraagteken en één grote uitdaging begon is uitgedraaid op een onverhoopt succes, ook al heeft dat wat moeite gekost.  De eerste twee koersen voelde ik mij niet zo stuurvast en zelfzeker maar daarna kwam de oude routine terug boven drijven.
Behalve het feit dat er meer dan behoorlijke resultaten waren is het voornaamste dat gebleken is dat ik het nog kan in weerwil van het feit dat nog altijd mensen mij op een vermanende toon aanspreken met zo van die gezegdes als "...ik heb gehoord dat je toch weer koerst..." e.d.

Vandaag nog kreeg ik de "aanmoediging" zo van: "Get sjanse manneken da nie in 'n kerreken zit"

 

 Zielig, toch?

 

Hoe dan ook, als alles verder verloopt zoals nu, dan sta ik begin maart 2017 terug aan de start voor seizoen 43.

Tervenenkoers

naar boven

===================================

 

16-18 september 2016 : uitstapje : Een weekendje in de Westhoek.

 

Om uiteenlopende redenen zijn we dit jaar niet naar de Banjaard geweest.  Om dit hiaat een beetje in te vullen zijn we met Firmin en Ria een weekendje naar de Westhoek afgezakt.  We logeerden in Beauvoorde. Een deelgemeente van Veurne die niet eens op elke kaart staat.
Het weer was wisselvallig, ons programma derhalve ook.  Een beetje gefietst, twee musea bezocht en de horecasector gesteund.
We onthouden: het is daar rustig, echt landelijk. We beseffen nu dat het in ons dorp een hectische boel is.

naar boven

===================================

 

15 september 2016 : Najaar : De herfst vermomt zich als een zomer.

 

Een zeer wisselvallig en fris voorjaar werd gevolgd door een middelmatige maar best te genieten zomer die zich in zijn extreme vorm toonde de tweede helft van augustus.
Tijd voor het najaar nu.  Ja, dat dacht je.  De eerste helft van september, de aanvang van de herfst dus, was zomer op z'n allerbest.  Warmterecords sneuvelden en de droogte deed gewassen en tuinen kreunen.  Alleen het korten van de dagen toont aan dat we niet in de hoogzomerperiode zijn.

Is dit een gevolg van de opwarming van de aarde of...?

naar boven

===================================

 

4 september 2016 : wielrennen : 15 jaar later.

 

 

Het is er dan toch nog eens van gekomen. Om en bij de 15 jaar na mijn laatste overwinning te Assenede slaagde ik erin om nog eens de bloemen te veroveren.  Na een aantal plaatsen binnen de eerste 5 was het bingo.

Ik moet toegeven dat de omstandigheden een beetje meezaten en dat er een beetje denkwerk aan te pas kwam al is dat niet echt mijn stijl van rijden. Misschien is dat de reden waarom ik er niet zo'n euforisch gevoel aan overhield maar toch geeft het een soort van voldoening.

Hop naar nog eens?

Dikkelvenne

naar boven

===================================

 

11 juli 2016 : zomer: Hij is er!  Eindelijk.

 

Het is er eindelijk van gekomen. De zon en de warmte zijn aangekomen na een voorzomer van kwakkelend en wisselvallig weer.  Doet dat even deugd zeg al weten we natuurlijk niet voor hoelang.  Hoe dan ook, de kids zijn er als de kippen bij om ervan te genieten.

 

 Kids aan zee
v.l.n.r. Briek, Aster, Ferre, Nore, Hanne.

naar boven

===================================

 

9 juli 2016 : wielrennen : De vloek van Vogelwaarde is bezworen.

 

Precies één jaar na die vreselijke doodsmak wordt de koers in Vogelwaarde terug ingericht. Met het vaste voornemen voorgoed af te rekenen met het spook dat door mijn getormenteerde hersenen dwaalt ben ik erheen getrokken en heb afgerekend met "de vloek van Vogelwaarde".  Ik heb de koers gereden zoals elke andere koers al vonden meerdere mensen die het van nabij meegemaakt hebben dat niet zo evident. Blijkbaar was het toch erger dan wat ik er mij van voorstel.  
Nu is het definitief: ik kan nu door Vogelwaarde heen fietsen zoals door elk ander dorp. De vloek is bezworen al zijn lang niet alle gevolgen verleden tijd.

naar boven

===================================

 

16-27 juni : op reis : Een tochtje door Frankrijk.

 

Saint-Aulay maakt zich op voor de Félibrée.

We zijn terug eens naar het zuidelijk deel van Frankrijk geweest.  Gestart in de Provence, meer bepaald de streek rond de Mont Ventoux, dan via de oogverblindend mooie Gorges du Tarn naar de Dordogne.  Onderweg nog eventjes het opmerkelijke bedevaartsoord Rocamadour bezocht.

We logeerden in een vakantiedomein in opbouw. Een unieke ervaring in een streek die zich nog het echte Frankrijk mag noemen, nog niet verpest dus door super gecommercialiseerd toerisme.

Op de terugtocht maakten we even een tussenstop in Oradour-sur-Glane.  Dat is echt om even stil van te worden.

 

Mooi weer, veel verschillende dingen gezien en geen tegenslagen onderweg, kortom, een trip om niet te vergeten. Foto's vind je hier.

Ondanks de vele kilometers: smaakt naar nog eens.

Cyrano de Bergérac.

Oradour-sur-Glane.

Chassaignes.

Een groene kikker.

 

naar boven

===================================

3 juni 2016 : Eentje erbij : Hallo Fiebe, we zijn blij dat je er bent.

 

De familie is weer eens uitgebreid. Fiebe is het tweede kindje van Björn en Katrien, een zusje voor Imke. Een dikke proficiat voor de kersverse ouders, het nieuwbakken zusje en de trotse grootouders. Veel succes.

Fiebe is het negentiende achterkleinkind van mémé Moens. Het is aftellen naar nummer twintig. Voelt er zich iemand geroepen?

naar boven

===================================

 

mei 2016 : lente:  Een nieuw seizoen breekt aan.

 

Ook al bleven winterse toestanden achterwege en werden de dagen langer er was van lente maar weinig te merken. Wel was er hier en daar een verlopen gelopen zonnetje te zien maar het bleef veelal grijs, winderig en vooral fris.  Toch schuift alles verder door en we bereiken bijna ongemerkt de maand mei. Met het hemelvaartweekend zijn we naar de Veluwe getrokken voor een viertal dagen en hebben daar de start van de Ronde van Italië gecombineerd met fietstochten door de Veluwe.  Als je ooit hebt gehoord van een fietsparadijs, de Veluwe dat is er een en alsof dat nog niet voldoende was deden de weergoden daar nog een flinke schep bovenop.  Een lenteweer zoals we er nog geen tien minuten hebben gehad dit jaar was ons deel.  

 

mei2016


Drie dagen thuis en alweer op pad.  Nu per fiets naar het duitse Lampertheim, een dikke 600 km.  We onthouden dat we de eerste dag een uitgelezen dag hadden met identiek hetzelfde weer als in de Veluwe maar de resterende 3 fietsdagen waren grijs, koud en net niet nat, kortom, aprilweer dus.  We zien wel wat de rest van mei brengt.  We hopen in alle geval op iets beter.

naar boven

===================================

 

25-28 maart 2016 : uitstapje: Familietripje naar de Westhoek.

 

Dit jaar word ik 65 en de familie vond dat daar wel iets speciaals voor mocht gebeuren.  We zijn dus met gans de familie op paasweekend geweest naar de Westhoek.
Onze uitvalsbasis was het heksendorp Beselare, een deelgemeente van Zonnebeke. Mooi golvend landschap aan het begin van het Westvlaams Heuvelland bezaaid met stille getuigen van De Groote Oorlog.

 

Ieper

 

Met z'n allen op de zaterdagse markt te Ieper.  Rarara !!  Wat gaan we allemaal kopen?

Foto's hier.

naar boven

===================================

11 maart 2016 : ligfiets: Hij is er.

 

Tijdens de "heropbouw" na mijn crash heb ik besloten om met alles gewoon door te gaan, dus ook met ligfietsen.  Daar mijn eerste ligfiets aan vervanging toe was heb ik begin december een nieuwe besteld en eindelijk is hij aangekomen.  Het voelt zo'n beetje aan als "Le Beaujolais Nouveau est arrivé".

Het is een hele aanpassing. Mijn vorige ligfiets was een touring-versie terwijl dit een race-uitvoering is.  Hij gaat behoorlijk wat sneller maar vraagt heel wat aanpassing van het rijgedrag. Het geeft wel een nieuwe sensatie.

M5 ligfiets
Is het geen schatje?

naar boven

===================================

6 maart 2016 : wielrennen: Weer gestart.

 

In weerwil van de "publieke opinie" ben ik vandaag gestart aan mijn 42ste seizoen als wielrenner.  Het was niet echt gemakkelijk om de drempel van mijn crash te overwinnen. Mijn overtuiging dat het niet is omdat je bepaalde zaken niet meer kunt dat je de dingen die je nog wel kunt ook moet laten, heeft me daarin gesterkt. Het overgrote deel van de publieke opinie vindt van wel maar ik heb op een moeilijk moment tijdens de revalidatie besloten om te proberen doen en vol te houden wat ik nog wel kan en daar heb ik vandaag de volgende stap in gezet.  We zien wel waar het schip strandt en ik ga ervan uit dat, indien het niet gaat, het zichzelf wel zal verbieden.
Ik had er in elk geval een goed gevoel bij.

naar boven

===================================

 

26 februari 2016 : Ligfiets: Afscheid van een vriend

 

ff

Na iets meer dan 11 jaar en 100.000 km heeft mijn ligfiets de geest gegeven. Het zat er al een tijdje aan te komen. Ik heb een nieuwe gekocht en hij was bezig aan zijn laatste kilometers. Net alsof hij het voelde en protesteerde. Hij vertoonde al een aantal mankementen die ik telkens weer wat oplapte maar nu is het definitief, we zullen samen nooit meer op pad gaan.  Ik werd er zowaar een moment stil van.  Afscheid van een vriend.

naar boven

===================================

 

28 januari 2016 : callemansputte: Een hele bedrijvigheid.

 

Na de aanleg van de hoofdwegen is het een tijdje heel rustig geweest maar dan opeens... Dus daar waren die fundamenten (zie 11 oktober 2015) voor.


Briek en Hanne
Er is plots een drukte van belang.


Flinke brok, zo'n windmolenwiek.. Don Quichot zou er een kluif aan hebben

foto: Louis Moens
Topje erop.
foto: Louis Moens
Ziezo, hij staat er.
foto: Louis Moens
Nu de alternator.
foto: Louis Moens
Dan de wieken netjes omhoog hijsen .
foto: Louis Moens
Wieken op de alternator en... nog 3 te gaan .

 

naar boven

===================================

 

4 januari 2016 : naar school : Hanne haar eerste schooldag.

 

De eerste schooldag van het nieuwe jaar en Hanne gaat voor de allereerste keer naar school.  Een hele gebeurtenis maar voor Hanne zelf is het onmogelijk om daar het nut en de consequenties van in te zien.  Ze is wild enthousiast vertrokken. Kijk hier maar eens. Ze weet natuurlijk niet voor hoelang het wel is.
De hamvraag is echter: wie maakt er zich de meeste zorgen? De mama en papa, de mémé en pépé of misschien wel Briek.  Als je 't mij vraagt is Briek er niet geheel gerust in maar verantwoordelijkheidszin tonen schijnt een goede eigenschap te zijn al kan je daar bij een kereltje van 5 jaar toch eens een vraag bij stellen.

Komaan Hanne, "go for it".

naar boven

===================================

 

1 januari 2016 : Nieuwjaar: Bijna ongemerkt was het daar.

Bijna ongemerkt sloop de jaarwisseling nabij. Het najaar 2015 was uitzonderlijk zacht en zonnig en leek daardoor meer op een moeizaam voorjaar.
Hoe dan ook de jaarwisseling is er, dus wordt er weer naar voren gedroomd en de balans opgemaakt van wat voorbij is. Voor mij was 2015 een jaar met een dubbel gevoel. De kleintjes gingen er goed op vooruit, onze gezondheid was prima en alles verliep naar wens zonder echte extremen tot... die vreselijke crash kwam.  De meest spectaculaire gevolgen zijn verdwenen, de gevaarlijk sluimerende zijn er nog steeds en maken niet meteen aanstalten om te verdwijnen.
Ik heb er heel wat van geleerd. Voor wie mij nog met wat goede raad wil bijstaan kan ik nu al zeggen dat ik, in weerwil van het voorbije jaar, in 2016 mijn 42ste wielerseizoen start.  We zien wel wat ervan komt maar één ding is zeker: stilzitten is, zeker nu, geen optie. Ik heb zelfs een nieuwe ligfiets gekocht en verwacht hem in de loop van februari.

naar boven

===================================

 

11 oktober 2015 : Callemansputte: Ze doen daar iets.

 

Er wordt wat bekokstoofd. Zijn dit fundamenten voor het één of het ander?

Briek en Hanne

 

naar boven

===================================

 

 

September voorbij : Nazomer: Wat je ook verstaat onder "Nazomer", dit was het voor ons.

 

We hebben ons neergelegd bij de feiten. De warme dagen zijn voorbij. Wil je mooi weer, dan zal dit in de flauwe zon en uit de wind moeten gebeuren als je al niet moet vluchten voor herfsttoestanden. Toch gaat alles door, de zee behoudt haar getijdencyclus, de dagen korten, de kinderen worden de schoolroutine weer gewoon (wij ook) enz... We zijn ook nog eens een weekje naar Zeeland geweest. Het weer was beneden alle peil maar de kids hebben zich toch goed geamuseerd.  De maand september werd afgesloten met een pracht van een maansverduistering.

Hop naar het volgende.


Briek en Hanne

Het is september, dus we zijn aan de Banjaard


De Grevelingen, nu eens niet de Oosterschelde.


De maansverduistering van 28 september.

 

naar boven

===================================

 

 

3 september 2015: Nieuw seizoen : De zomer 2015 is ver over z'n hoogtepunt heen.

 

We zijn september en de kinderen zijn terug naar school. Altijd de herneming van een soort routine en niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouders en ja, ook voor vele grootouders.

Qua weer mocht de zomer er best wezen met een frisse maar zonnige en doorgaans vrij droge aanloop. Tussendoor enkele bloedhete dagen maar al bij al best te pruimen. 2015 zal in de boeken genoteerd worden als een jaar met een mooie zomer. We wachten dus eventjes af wat het najaar wordt. Hopelijk start het met een "Gouden roos september" (Bob Benny ergens vooraan de jaren '60).

 

En de kinderen, hoe hebben zij dat doorgesparteld? Kijk zelf maar.

 

Ferre en Briek waren bij momenten echte rakkers.

Aster en Nore spelen eventjes poppetje.

Hanne heeft zich ontpopt tot een strandjuffer.

 

naar boven

===================================

11 juli 2015: Wielrennen: Abrupt en vroegtijdig einde van het koersseizoen.

 

11 juli 2015 wordt een dag om niet licht te vergeten en niet omdat dit het feest van de Vlaamse Gemeenschap is.  Tijdens een van de mooiste koersen van het seizoen (de Ronde van Hengstdijk te Vogelwaarde in Nederland) liep het eventjes niet als gepland en een vreselijke smak maakte een vroegtijdig eind aan mijn koersseizoen op het moment dat het zich aankondigde om goed te beginnen.
Er wacht een lange zware revalidatie en dan... Wellicht hop naar seizoen 2016.  We zien wel.

naar boven

===================================

28 juni 2015: Familienieuws:  Een zomers feestje.

 

Afgelopen winter werd Antoinette 65 en dat is vandaag gevierd met een zomerse BBQ voor de ganse familie, van piepjong over jong, iets minder piepjong en minder jong. De kids vonden het fantastich, en de ouderen?   Meer foto's hier.

 

naar boven

===================================

 

mei - juni 2015:  Zonnige maar frisse en winderige voorzomer.

 

De dagen zijn nu op hun langst en dat brengt wat activiteiten mee.  Een Braakmandochter-reunie, enkele dagen aan de Limburgse Maas, Hanne wordt 2 jaar, nog maar eens een weekendje rond de voerstreek...

Nu is het wachten op de hoogzomer.

Foto: Louis Moens - Braakmandochters

Braakmandochters & kids anno 2015.

Foto Louis Moens: De Maas te Stokkem

De Maas te Stokkem-Dilsen. Waar E-bikers de plak zwaaien.

foto Louis Moens: Verjaardag Hanne

Hanne wordt 2 jaar.

foto Louis Moens: Antoinette op de Gileppe

Op de afdamming van de Gileppe.

naar boven

===================================

 

12 mei 2015 : familienieuws: JARNO, weer een neefje erbij.

 

Vandaag is Jarno geboren, het zoontje van Annelies en Philippe, broertje van Torre.
Een hartelijk proficiat aan de ouders en grootouders.  Doorgaan zo zouden we zeggen.

naar boven

===================================

9 - 12 april 2015: Een uitstapje : Het Frankenland en de Romantische Strasse.

 

Een vierdaagse uitstap naar het Duitse Beieren, meer bepaald het Frankenland met z'n pittoreske middeleeuwse stadjes, z'n befaamde wijnen en het begin van de Romantische Strasse.
Het verhoopte mooie weer was op de afspraak wat nog een extra glans gaf aan de toch al zo fraaie omgeving.

foto: Louis Moens .

Romantiek aan het begin van de "Romantische Strasse" of wat dacht je?
Meer foto's hier.

naar boven

===================================

 

5 april 2015: pasen: De start van de zomerse dagen?

 

Maart begon veelbelovend met verscheidene zonnige dagen, zelfs eentje die ons tot 18°C opleverde maar het mooie liedje was van korte duur. Bijna 4 weken lang was het grijs, grauw en killig. Met Pasen kwam de kentering. Nog wel een beetje fris maar zonnig en met goede vooruitzichten. Paaseitjes rapen bij mémé was nog eventjes met de jas aan maar hopelijk kan die snel achterwege blijven. We kijken er al naar uit.

foto: Louis Moens

De buit is binnen (Ferre, Aster & Nore, Briek, Hanne) .

naar boven

===================================

 

14 maart 2015 : wielrennen: Seizoen 41 gestart.

 

Koers William Vyncke - foto: Louis Moens

Het koersseizoen is weer gestart, we hopen op het beste.   Voor mij is het mijn 41-ste.
Hoeveel nog?  We zullen wel zien. ( foto: Bassevelde april 2014)

naar boven

13 - 16 februari 2015: Weekendtrip: De Beekse Bergen.

 

Enkele weken terug is Antoinette 65 jaar geworden en ze heeft de ganse familie getrakteerd op een weekendje uit gedurende het krokusverlof.  De keuze viel op het vakantiepark Beekse Bergen te Hilvarenbeek (NL).
Het werd een echte voltreffer met een praktische bungalow, kindervriendelijk vakantiepark, een prachtig dierenpark in de nabijheid en bovenal prachtig weer.

Foto's hier.

foto: Louis Moens

Picknicken in het dierenpark.

naar boven

===================================

24 januari 2015: Een winterprikje.

 

Om de grijze eentonigheid van de kortste dagen wat te breken kregen we een piepkleine winterprik.  Wie niet persé op de baan moest bleef thuis en wie in de sneeuw wou spelen moest zich reppen en tevreden zijn met wat er was (zoals Briek)

Wie het kleine niet eert...

 

naar boven

===================================

 

1 januari 2015: nieuwjaar: We beginnen aan een nieuw jaar.

 

Eigenlijk een matte, geschiedenisloze herfst maar dan wel een uitzonderlijk warme, alleen een kortstondige winterprik tussen Kerst en Nieuw verstoorde eventjes het grauwe gedoe.

Ook het nieuwe jaar start in dezelfde trend.  De zon is een zeldzaam fenomeen, we wachten af.

Dit kan mij echter niet beletten om mijn beste wensen de wereld in te sturen en dat wil ik dan doen met één van mijn (volgens mij althans) mooiste foto's van 2014.

Aster en Nore kussen - foto: Louis Moens

Kusje hier, kusje daar, gelukkig Nieuwjaar!

(een idee van Romy)

naar boven

===================================

November 2014:  Kortere dagen en meer...

 

We zijn half november en kunnen nu wel een balans opmaken van de zomer.  

We mogen in geen geval klagen. Voor zover mijn herinneringen reiken was het de beste zover sedert 2003. Toen begon het mooie weer half februari om door te gaan tot en met het eerste weekend van november alleen onderbroken door een natte julimaand. Dit jaar een gelijkaardig scenario maar nu was het augustus die voor een nat intermezzo zorgde en we zullen het geweten hebben want we waren juist op verlof in Zeeland.

Toch hoor je ons niet klagen alhoewel de tijd van de jassen nu definitief aangebroken is. Zie maar naar Hanne hoe zij het voorbeeld geeft.

Geen nood, het zijn nog altijd aangename dagen en we kunnen ons straks al weer opmaken voor het lengen van de dagen.

Wat gaat alles toch snel (afgezaagd gezegde natuurlijk maar wel de keiharde werkelijkheid).

Foto: Louis Moens

 

naar boven

===================================

September 2014: Een nieuwe sfeer

 

Vanaf augustus lijkt de zomer plots een heel eind weg en de herfst dichtbij.  De natte oogstmaand maakt deze zomer tot de vijfste natte sinds de noteringen alhoewel we globaal gezien van het voorjaar tot en met juli zeker niet mogen klagen.

Met de komst van september herstelt zich dan weer alles maar er komen wel nieuwe routines en sferen. Bij 22°C noemen we het nu warm weer, de kids weer naar school, Hanne doet nu haar eerste stapjes zelfstandig en bij de herfstsfeer hoort uiteraard een uitstapje naar het bos. We zijn er helemaal klaar voor.

 

Foto Louis Moens

 

v.l.n.r.: Nore, Briek, Hanne, Ferre en Aster.   (foto: Romy)

naar boven

===================================

22 aug - 29 aug 2014: zeeland: Terug naar de Banjaard.

 

Een weekje vroeger dan gewoonlijk zijn we naar de Banjaard geweest.  Qua weer was het een dikke tegenvaller maar de dagen dat de kids er waren viel het nog best mee.  Ook heb ik terug eens gesurft, zij het dan voorzichtig, en dat viel nogal mee.  De wind was slechts één dag gunstig maar misschien is dat nog best ook.

Volgend jaar wellicht terug, zowel surfen als de Banjaard want de kinderen vinden het daar geweldig.

naar boven

===================================

 

6 augustus 2014:  Al bezig aan de afgaande zomer .

 

We zijn augustus en aan kleine details begin je te zien dat de zomer begint te ebben maar we zijn toch nog altijd in het mooiste gedeelte van het jaar.
Het is tot nu toe al een heel deftige zomer geweest met zonnig warme dagen, enkele regendagen, dagen met milde zon en veel dagen die zich op een of andere manier leenden tot BBQ of andere zomerse activiteiten.  Alleen moet je zelf de opportuniteiten zoveel mogelijk benutten.  Als je wacht tot het "eens past", zal het nooit passen.
Half juli heb ik mij weer aan het koersen gewaagd, zij het dan een beetje met de handrem erop. Een dagje Boudewijnpark en een driedaagse naar de Champagnestreek zijn zo'n beetje de voornaamste wapenfeiten en natuurlijk de kids met zomeractiviteiten zoals waterspelletjes en uiteraard ook ijsjes eten..

foto: Louis Moens

Het gezicht van het Boudewijnpark .

foto: Louis Moens

Hoeft daar commentaar bij?

foto: Louis Moens

Dit zou Reims kunnen zijn.

foto: Louis Moens

Wijngaarden in de Champagne.

naar boven

===================================

 

1 juli 2014: I.M.: Antoine Claeys

 

Na een lijdensweg van om en bij een jaar is, uit onze vriendenkring, Antoine overleden.
Antoine zou in november eerstkomend 70 jaar geworden zijn.

We zijn blij dat we hem gekend hebben.

 

Antoine, het ga je goed.


Claeys Antoine

 

naar boven

===================================

 

19-25 juni 2014: trip naar de provence: Caromb (Fr.) aan de voet van de Mt Ventoux.

 

Al bijna meteen na de uitstap naar de Moezel zijn we naar het franse Caromb in de Provence vertrokken.
Het werd een mooi uitstapje, echt het weertje zoals dat in het zuiden hoort en wat belangrijk is: geen problemen onderweg gehad.  De enige file die we hadden was er eentje van 5 minuutjes op 10 km van ons eigen deur (R4 te Wondelgem natuurlijk).

 

foto: Louis Moens - Caromb

 

De Provence: warm weer, druiven, pittoreske dorpjes, reusachtige platanen die dienen als enorme parasollen met daaronder lome Fransen
en natuurlijk de op de achtergrond immer aanwezige Mont Ventoux. Zuiderser dan dat kan bijna niet. (meer foto's hier).

naar boven

===================================

 

11-16 juni 2014: uitstapje: De Moezel

 

We hebben een uitstapje naar de Moezel gemaakt. Mooie streek, goed weer, proper gezellig hotel, enz... Kortom: een geslaagde uitstap.

Hieronder een tweetal kiekjes voor de sfeer, hier meer.


 

Cochem


 

Beilstein

 

naar boven

===================================

5 juni 2014: familienieuws: Raf is het broertje van Jef

 

Vandaag is Raf geboren, het broertje van Jef, zoontje van Frederiek en Tineke, neefje van Lowiek. Aan de ouders, grootouders, tantes en nonkels enz... een dikke proficiat.

Raf is het 17e achterkleinkind van pépé Ivo en mémé Moens.

Wie volgt? :-)

naar boven

===================================

 

Mei 2014: Wielrennen:  Is het na 39 seizoenen definitief voorbij of misschien toch niet?

 

Ik geef het nog altijd niet op maar het is nu wel heel duidelijk: het wordt extreem moeilijk om nog aan wielrennen te doen. Voor dit seizoen zit het er al zeker niet meer in.  Ik zal al heel tevreden mogen zijn dat ik op het einde van de zomer een beetje deftig met de koersfiets kan rijden.  Ligfietsen daarentegen gaat heel goed, dat is tenminste iets.

Volgend seizoen is de ultieme deadline.

naar boven

===================================

 

 

April 2014: voorjaar: Wat er ook nog komt, het was tot nu toe een meer dan behoorlijk voorjaar.

 

April is voorbij en het moet gezegd, tot nu toe was het een goed voorjaar. Veel zon, weinig neerslag en bij wijlen warme dagen waarbij we meerdere keren de 20° vlotjes overschreden.

Verder gebeurde er van alles.


foto: Louis Moens

Het is Pasen en 't is mooi weer,
dus is er paaseieren rapen bij mémé en pépé.


foto: Louis MoensWeeral een stap vooruit.
Ferre fietst helemaal alleen en 't gaat goed vooruit.


foto: Louis MoensAster en Nore hier nog fier met hun vangst van de paashaas maar overmorgen wordt het hun eerste schooldag. Dat wordt andere koek.

foto: Louis Moens100 jaar Groote Oorlog. Ter ere van de strijders hebben we de Westhoek bezocht en daar hoort uiteraard "The Last Post" in Ieper bij.

Foto: Louis Moens
Wat dacht je? Briek blijft niet achter,
hij fietst net zo galant als Ferre.
Hier kan je hun prestaties bekijken.

 

naar boven

===================================

 

maart 2014: Lente: De lente is in het land en dan zie je van alles langs de straat.

 

foto: Louis Moens

Deze rakker was wellicht te enthousiast om de weg over te steken.
Een verblindende schoonheid al zullen sommigen er niet om rouwen.

foto: Louis Moens

't Is ongetwijfeld goed bedoeld,
maar een 10 voor taal zal Nederland daar toch niet voor krijgen.

naar boven

===================================

 

2 maart 2014 : familiefeest "hoge wal": De familie Vernaeve, 78 jaar later.

 

In 1936 kwamen Alphonse Vernaeve en Helena Verslycken van Mendonk naar Ertvelde wonen op de "Hoge Wal".

Vandaag, 78 jaar later kwamen hun nakomelingen eens samen.  Je vindt er hier alles over.

Daar hoort natuurlijk een groepsfoto bij.

 

Hoge Wal

Alle foto's hier.

naar boven

===================================

 

23 januari 2014: Een neefje voor Jef: Lowiek is geboren

 

Er is weeral nieuw leven in de familie. Vandaag is Lowiek geboren, zoontje van Bert en Elise en 16e achterkleinkind van mémé Moens. Een robuust kereltje van net geen 4 kilogram zoals het een nakomeling van Antoine past.

Aan ouders en grootouders een welgemeende proficiat.
Bert en Elise: als jullie dachten dat het voornaamste werk erop zat, vergeet het maar.  Het Leukste, ja !!! We zijn er echter van overtuigd dat jullie dat probleemloos zullen oplossen.
Je krijgt zoveel terug voor alle inspanningen die nog komen.

 

naar boven

===================================

1 januari 2014: nieuwjaar: Al weer vertrokken voor een rondje rond de zon.

 

2013 is voorbijgegeleden zonder dat we het goed en wel beseften.  Een lange winter met een korte schaatsperiode en sneeuw tot half maart, een koud voorjaar met koersen met de lange broek tot eind april en frisse temperaturen tot eind juni.  Dan toch uiteindelijk zomer gevolgd door een warme herfst en ook een "warme" winter tot nu toe.  Een lichamelijk ongemak dat mijn fietstoekomst misschien wel eens ernstig zou kunnen beïnvloeden.  Kortom, eigenlijk een jaar zonder verhaal ware het niet dat in juni Hanne geboren werd.

 

Natuurlijk was er de nieuwjaarswens van de Moenzen met een foto van een aantal achterkleinkinderen van mémé Moens.

 

Nieuwjaar - foto: Louis Moens

Voor het geval dat in 2050 iemand deze foto zou bekijken en niet meer zou weten wie wie is: v.l.n.r.

Vooraan: Imke, Mila, Kaat, Ferre, tante Evy, Aster en Nore.
Achteraan: Briek, tante Romy, Hanne, Janne, Lies, Nora.


Wat zal het volgende toertje rond de zon geven?

 

Welkom 2014.

naar boven

===================================

18 november 2013: De korte dagen komen eraan.

 

 

 

De dagen zijn al vrij kort geworden. Oktober was een niet onaardige maand maar de paar dagen dat het regende deed het dan ook flink z'n best.
Ondertussen is meer dan de helft van november voorbij met veel regen maar geen koude temperaturen. Tot nu toe geen nachtvorst.

 

Ikzelf ben ondertussen een beetje opgeknapt en kan al terug een eind wandelen en binnenkort wellicht ook een beetje fietsen. We hopen op het beste, zowel voor de komende winter als voor de komende zomer.

Engelenhof - foto: Louis Moens

De kleuren van een troosteloos seizoen.

naar boven

===================================

7 oktober 2013: callemansputte: 't Ligt klaar.

 

Callemansputte - foto: Louis Moens

 

De hoofdinfrastructuur is afgewerkt.

Het "centrum" is nu een rotonde die gelegd is net naast het pleintje "de Put".  Tussen de rotonde en het met zonnepanelen gelegde gipsstort staat nog "de cabine" die dient als referentiepunt voor het pleintje.


Nu nog de aansluiting op de R4.

naar boven

===================================

 

5 oktober 2013: wielrennen: Vandaag heb ik mijn 39e koersseizoen afgesloten

 

Vandaag was het de traditionele WAOD-kermiskoers op tervenen (Ertvelde).  Voor dit seizoen was dit mijn laatste wedstrijd.  Graag zou ik nog minstens de 40 seizoenen rond maken (50 is wellicht te hoog gegrepen) maar de omstandigheden hebben die kansen ernstig gehypothekeerd en elk jaar worden we een beetje ouder, dus... Hoe dan ook, de goesting is er nog altijd onverminderd al wordt het moeilijk om even goed te doen als dit seizoen, laat staan beter.  Op 30 koersen als niet-sprinter 18 keer in de eerste tien is voor mijn mogelijkheden best behoorlijk.

We zien wel waar het op uitdraait.

naar boven

===================================

30 aug - 6 sep 2013: Nazomer: Ons jaarlijks uitstapje naar Zeeland.

 

Zoals elk jaar, als afsluiter van de zomer, zijn we een weekje naar de Banjaard in Zeeland geweest.  Enkele winderige dagen, perfect om te surfen, en enkele echt zomerse dagen.  Moeilijk te verbeteren.  Ook de kids hadden het best naar hun zin. (Foto's hier)

Opaalkust - foto: Louis Moens

Met z'n allen vissen in het Veerse meer aan de Schotsman. Voor Hanne is deze activiteit nog iets te hoog gegerepen, ze blijft nog bij papa.

naar boven

===================================

 

29 augustus 2013: Bijna terug naar school.

 

De hoogzomer is voorbij.  Een hete julimaand werd gevolgd door een behoorlijke augustusmaand, kortom de ellende van het ijskoude voorjaar werd gecompenseerd met een, naar Vlaamse normen toch, mooie zomerperiode.
De tweeling begint nu behoorlijk te praten, Hanne is het stadium van megakleintje voorbij en voor Ferre en Briek wenkt de schoolpoort terug. Dat wordt dus terug wel even aanpassen.
Ook aan de snel korter wordende dagen zullen we ons moeten aanpassen.

naar boven

===================================

 

9 juli 2013: zomer: De zomer is er, de kleintjes zullen het geweten hebben.

 

Na lang wachten is er dan eindelijk een zomerse periode aangebroken en daar profiteren de kleinkinderen maximaal van.  Hanne natuurlijk niet want die is met haar leeftijd van amper drie weken nog een heel klein beetje te klein.  De anderen genieten des te meer.

Kids - foto: Louis Moens

Kids - foto: Louis Moens

naar boven

 

3-5 juli 2013: opaalkust: Een uitstapje naar Boulogne sur Mer (Fr.).

 

Niet echt op voorhand gepland, zijn we een paar dagen op uitstap geweest naar Boulogne sur Mer in het franse departement Pas de Calais.  Het weer was niet fantastisch maar we hebben er toch het beste van gemaakt.

Opaalkust - foto: Louis Moens

De typische krijtrotsen en baaien van de Opaalkust ter hoogte van Cap Banc Nez en de baai van Wissant.

 

naar boven

===================================

 

13 juni 2013: ons vijfde kleinkind : Hanne, blij dat je er eindelijk bent.

 

Haar naam is Hanne en ze is het dochtertje van Romy en Bert, zusje van Briek.

Een pracht van een baby is het.   Oordeel zelf maar, het fotoalbum vind je hier.

 

Hanne (foto Louis Moens)

Hanne, enkele uren oud.

 

Hanne De Weweire

 

naar boven

===================================

 

4 juni 2013 : callemansputte: Voor als het lang geleden is dat je er geweest bent.

 

De werken te Callemansputte hebben zich niet laten tegenhouden door de ijzig koude lente.  De wegeninfrastructuur is nu duidelijk zichtbaar en zal binnen enkele dagen definitief afgewerkt zijn.  Er blijven nu nog slechts enkele schrale herkenningspunten over en dan nog, je moet heel goed weten wat waar was of je kan jezelf niet meer oriënteren.

 

Callemansputte - foto: Louis Moens

De Callemansputtestraat van het hof naar de Put is weg en vervangen.

Callemansputte - foto: Louis Moens

De Assenedestraat is weg. Waar de kraan staat was eens onze thuis.


Callemansputte - foto: Louis Moens
De industriezone "Rieme Noord" (vroeger ons Callemansputte).

naar boven

Het is ondertussen begin juni geworden.
We zijn uiteraard tevreden dat het nu droog is en een beetje zonnig maar onze meeste aandacht is toch op iets anders toegespitst.  ???

===================================

 

4-6 mei 2013: Lelystad: De jongste van West-Europa.

 

De lente heeft het nu echt wel gewonnen van de kilte.  Het laatse weekend van april zijn we nog eens gaan fietsen tussen de fruitbloesems van Haspengouw.  Er was wel heel wat zon maar handschoenen waren op sommige momenten praktische attributen.

Heel anders dit weekend.  We zijn gaan fietsen naar Flevoland, meer bepaald de streek rond Lelystad gelegen aan de westkant van de Markerwaarddijk die het IJselmeer scheidt van het Markermeer.  Moet het gezegd dat water een veelvoorkomend thema is.
De streek is pas in 1957 drooggelegd en daarna is de opbouw meteen begonnen.  Het resultaat is een stad zonder ook maar één monument uit wat je 'de geschiedenis' kan noemen.  Een pareltje voor de liefhebbers van hedendaagse architectuur zonder daarom extravagant te zijn zoals het La Défense van Parijs.
Heel opmerkelijk: auto- en fietsverkeer zijn volledig van elkaar gescheiden, volgen totaal verschillende trajecten en kruisen elkaar voor 90 % door gebruik te maken van fietsbruggen. Hoeft het gezegd dat zoiets resulteert in een immens aantal fietsbruggen.  Een fietsroutenetwerk ligt daar (nog) niet, wellicht heeft het te maken met het feit dat men nog steeds bezig is met het inrichten van nog nieuwe tracé's.
Flevoland, bij ons vrij onbekend maar zeker de moeite waard. Hier de foto's

Lelystad - foto: Louis Moens

Het stadhuisplein van Lelystad met "De zuil van Lely" .

 

Ondertussen komt half juni steeds dichterbij.  Nagelnijten en duimen maar...

naar boven

14 april 2013: lente: De ban is gebroken.

 

Foto: Louis Moens

 

De nachtvorst, de koude noordoostenwind en de grauwe wolkenhemel zijn eindelijk voorbij. Vandaag een eerste voorzichtig lentezonnetje dat ons om en bij de 18 °C oplevert. Het is nog geen bruisende lente maar aangezien we niet veel gewoon zijn, zijn we tevreden.
Mogen we voorzichtig optimistisch zijn? We hopen het in elk geval.

 

Ondertussen nadert half juni met rasse schreden... ???

Foto: Louis Moens  

naar boven

===================================

 

31 maart 2013: pasen: Nog kouder dan kerstmis.

 

Het is Pasen dus komen de kleintjes paaseieren rapen maar ze moeten zich nog wel heel warm induffelen want met een nachtvorst van om en bij de -5°C en dagtemperaturen van maximum 4 graden is er van de lente nog niet veel te merken.  De schrale noordoostenwind die nu al meer dan twee weken aanhoudt maakt alles nog extra koud. Ronduit winter is het nog.  Enkele kiekjes om ons aan op te warmen.

 

Aster en Nore foto Louis Moens Briek Aster  foto Louis Moens
Pasen:  foto Louis Moens Briek Ferre  foto Louis Moens

 

naar boven

===================================

 

12 maart 2013: terug winter : Zelfs Nokere Koerse afgelast

 

Nokere Koerse die morgen verreden zou worden, is al vele jaren traditioneel de start van de wielerlente maar niet dit jaar dus.  Amper een week geleden vierden we met veel enthousiasme de komst van de lente met veel zon en temperaturen die probleemloos de 15°C overschreden en enkel enige praktische beslommeringen stonden een eerste BBQ in de weg.

Maar...net zoals Hitler in 1944 in de Ardennen een wanhoopsoffensief inzette, zo doet de winter dat nu en met evenveel geweld als Hitler in 1944. Een sneeuwstorm met overal doordringende jachtsneeuw en temperaturen van -8°C bij een ijzige noordoostenwind geselt het naar zon snakkende land. De mensen die de weg op moeten beleven doffe verkeersellende, de rest kruipt in zijn hol dicht bij de kachel.  Zelfs Nokere Koerse werd afgelast, nooit eerder vertoond.

De wereld op z'n kop, de opwarming van de aarde is volgens mij nog niet voor de eerstvolgende veertien dagen.  In 1925 is zo'n winteroffensief nog eens voorgevallen half maart en alleen in 1889 was het kouder die periode van het jaar.
Geen winters meer als vroeger dus.


Sneeuw (foto Louis Moens)

We hadden de zomerstoeltjes al op het terras gezet en dan zien ze er plots zo uit.

 

naar boven

===================================

 

6 maart 2013: i.m.: Bert van Rome heeft ons verlaten

 

In mijn jonge jaren ben ik enkele keren met de fiets op reis geweest naar het zuiden van Frankrijk, Barcelona, Rome... Op verscheidene van deze tochten was Bert onze bestuurder van de begeleidende mobilhome. Het was een fantastische tijd en Bert was de ideale reisgezel, een mens die je maar één keer moet zien om hem voor altijd te onthouden. Een superoptimist en in zijn dorp, Bassevelde, met voorsprong de populairste van gans de gemeente.

Plots bereikte ons het bericht dat Bert schielijk overleden is. Niettegenstaande het een hele poos geleden is dat we nog contact hadden met hem, toch lijkt het alsof hij nog steeds een dagelijkse vriend aan huis was.  Bert heeft zeker een speciale plaats in onze herinneringen. Goeie reis Bert.


Bertrand Lips
Ter ere van Bert: Bij het binnenrijden van Rome (1979)

naar boven

==================================

4 maart 2013: lente: Eindelijk

 

De winter bleef duren. De tweede helft van februari, de periode dat we reikhalzend uitkijken naar de lente en dromen van dat het winterse weer voorbij is, was een echte Vlaamse winterse periode met veel grijs, temperaturen die overdag maar moeizaam het vriespunt halen en daar bovenop een snijdende noordoostenwind. Kortom alles waar we op dat moment geen boodschap aan hebben.  Niet echt ideaal weer om in te fietsen en ook niet bevorderlijk voor het moraal.
Vandaag echter is alles omgeslagen.  Zonneschijn van 's morgens tot 's avonds en temperaturen die boven de 15 °C uitkomen. Dat is pas lente. Hopelijk houdt dit een beetje aan.

Ondertussen ben ik weeral een nieuw wielerseizoen gestart, ik dacht het 39ste. De eerste koers verliep bevredigend maar niet echt subliem. We kijken uit naar het vervolg.

naar boven

===================================

 

26 februari 2013: torre: Torre is nu de jongste spruit van de familie.

 

Torre is het zoontje van Annelies en Filip. Een flinke kerel van een kleine halve meter goed voor een dikke drie en een halve kilo.

Aan ouders en grootouders een dikke proficiat. Opvoeden nu maar.

naar boven

===================================

24 januari 2013: winter:  Sneeuw- en ijspret naar hartelust.

 

De tweede helft van januari heeft koning winter een offensief van jewelste ingezet. Het begon met een paar dagen flink vriezen (de -10°C werd meer dan eens bereikt) en daarna, in twee shiften, een pak sneeuw. Winterpret voor de kinderen, mooie zichten voor de romantici en doffe ellende voor diegenen die weg op moesten en wat dacht je?  Schaatsen natuurlijk al kwam het, omwille van de sneeuwlaag, wel een beetje traag op gang. Ervan profiteren maar want ze voorspellen binnen een drietal dagen dooi. Dat wordt pas echt een smurrie.

 

         

naar boven

===================================

 

2 januari 2013: jef: Jef, kom er maar bij.

 

Je gelooft het nooit.  We zijn 2013 begonnen zoals 2012: nieuw leven op 2 januari.  Jef is het zoontje van Tineke en Frederik.  Een mooi, gezond en flink uit de kluiten gewassen kereltje. Aan de kersverse ouders en grootouders een dikke vette proficiat.   Veel succes.

 

Als alles goed mag gaan hebben we medio maart nog een neefje of nichtje erbij en een Limburger dan nog wel. Annelies en Filip, we duimen.

 

Alsof dat nog niet volstaat krijgt, half juni, bij leven en welzijn, Briek er een broertje of een zusje bij. Een vruchtbaar jaar tegemoet zou ik zo zeggen.

naar boven

===================================

 

1 januari 2013: nieuwjaar

 

2012 zit er op, 2013 komt eraan. Als je tot de groep behoort die, op nieuwjaarsdag herinneringen boven haalt en dan nog specifiek over nieuwjaarsdagen uit vervlogen tijden, wel wees er dan maar zeker van dat je reeds een heel stuk over de helft van je rit bent.  Achterom kijken is iets wat je doet als het meeste achter je ligt ipv voor je.

Toch is het soms leuk en om dat te illustreren dook ik eens in de archieven en haalde dit kiekje boven. Het is een foto van op nieuwjaarsdag 1966 op de Hoge Wal bij mijn grootmoeder, "Meetje Wal" genoemd. Een verzameling van haar kleinkinderen van op dat moment, onvolledig dus want er zijn er later nog verscheidene bijgekomen.

 

Meetje Wal foto Louis Moens

1 januari 1966. Nieuwjaar bij "Meetje Wal" op de Hoge Wal.  Rarara, wie is wie?

 

Maar ook een foto van de actuele nieuwjaarsdag is hier wel op z'n plaats: de twee tweelingen.

 

aster nore lies kaat foto louis moens

 

Lies, Kaat, Aster en Nore, maar wie wie is, dat laat ik aan de specialisten over.  

En verder...

Het afgelopen 2012 was een middelmatig jaar met een mooie maand maart maar daarmee is het mooiste van het weer meteen gezegd. Een fletse, sombere, wisselvallige zomer typeert het jaar. Voor ons één hoogtepunt: terwijl het hier begin februari twee weken stenen uit de grond vroor maakten wij een fantastsiche reis naar het zonnige Egypte van de Farao's.  Het schaatsen heb ik zo wel gemist natuurlijk.

naar boven

===================================

5 december 2012: meetje: Het ga je goed.

 

Dit is zo een van die dagen die een mens nooit vergeet.  Vandaag heeft ons moeder de strijd tegen de leeftijd verloren.  Op tien dagen voor haar eenennegentigste verjaardag is ze ingeslapen.  Het is goed geweest.

 

Meetje. Foto: Louis Moens


Een grauwe, kille decembermorgen.  Een schreeuw verstoort de ochtendstilte, een kind is geboren.
De kerkklokken luiden de start van een eenvoudige, zorgeloze jeugd in.

 

Een zonnige, ijskoude novemberdag.   De jeugd voorbij, de ellende van de oorlog nog niet vergeten.
De kerkklokken luiden de start van een eenvoudig, onopvallend gezin in.

 

Een grauwe, kille, winterse decemberavond.  Het is volbracht. 
Wat in eenvoud startte loopt in eenvoud ten einde.
De kerkklokken luiden nog éénmaal de start in van…

 

Moeder, bedankt voor je eenvoud…

naar boven

===================================

 

12 november 2012: Herfst: Alles gaat zijn gang.

 

Alles gaat zijn gewone gangetje.  De tweelingzusjes kunnen zich nu goed rechttrekken en flink op hun benen staan, ze zijn ondertussen één jaar geworden en Briek twee. Aster heeft eindelijk haar eerste tandje, voor Nore is het nog een kwestie van een paar dagen. Het winteruur is weer in voege en de sfeer is bijgevolg winters en de dagen worden ontmoedigend kort.
Ferre heeft een belangrijke stap gezet: hij is beginnen naar school gaan en dat is best meegevallen.

naar boven

===================================

 

14 oktober 2012: wielrennen: Seizoen voorbij.

 

Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in België maar dat intresseert mij mij maar matig.  Wat mij meer bezig houdt is dat ik vandaag weeral eens een wielerseizoen afsloot.  Ik kan bogen op een sterk seizoen met ook enkele mindere wedstrijden maar regelmatig in de eerste tien.  Enkele top vijf plaatsen waren er ook bij maar als één van de traagste (zoniet de allertraagste) spurter van het peleton moet je heel goed rijden om in de eerste vijf te rijden en er nog een portie geluk bij hebben ook.

Volgend seizoen terug?  We zien wel.

naar boven

===================================

 

11 oktober 2012: meetje: Naar het RVT.

 

Op donderdag 11 oktober is mémé Moens op 91-jarige leeftijd verhuisd van haar woning te Ertvelde naar het RVT in Bassevelde. Een stap die, behoudens een heleboel praktische beslommeringen, toch enige emotie oproept. Maar zij voelt er zich, naar omstandigheden, goed bij.

Nog een lange en gelukkige tijd daar gewenst.

naar boven

===================================

 

23 september 2012: herfst: De eerste herfsttoestanden.

 

Zondag 23 september zaten we aan de buis gekluisterd, het was wereldkampioenschap wielrennen.  Terwijl Philippe Gilbert op verbluffende wijze naar de wereldtitel snelde maakte het mooie najaarsweer van de afgelopen weken plots plaats voor echt herfstweer.  Lagere temperaturen met een moeizame elf graden, regen en wind deden ons besluiten om de houtkachel in gang te steken.  Wellicht zullen er nog wel enkele mooie herfstdagen komen maar de sfeer is wel goed omgeslagen.

naar boven

===================================

 

7-14 september 2012: banjaardweek: De kids hebben het goed gehad.

 

Zoals ieder jaar zijn we ook dit jaar in het begin van september voor een weekje naar het Veerse Meer geweest.  Evy en Romy kwamen met de kleinkinderen gedurende het weekend en wat het weer betreft was het voor de kids een echte voltreffer: echt strandweer, zoals er maar zelden is in september. Getuige daarvan de foto's in de albums van de tweeling, Ferre en Briek.  Voor te surfen was het heel wat minder, in wijntermen zou je het "une petite année" kunnen noemen maar we waren toch van thuis weg. Volgend jaar terug?

naar boven

===================================

 

24 augustus 2012 : callemansputte: De werken zijn nu volop gestart.

 

Na het verlof zijn de inrichtingswerken van Rieme Noord, want zo heet Callemansputte nu, in alle hevigheid aangevat.  Op de rechtse foto kijk je vanaf het De Put richting Assenedestraat. De elektriciteitscabine is het enige nog resterende referentiepunt.  De linkse foto toont de Callemansputtestraat gezien vanaf De Put richting Zelzate. De nieuwe weg loopt hieraan evenwijdig, dwars door het hof en op Kamiel van Hoecke zijn boerderij slaat ze af naar de R4 waar ze zal op aansluiten.

 

Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens

Ja, geloof het of niet, dit is Callemansputte. Het traject van de hoofdwegen is uitgezet en geëffend, de echte Callemansputtestraat is nu een storende factor.

naar boven

===================================

 

20 augustus2012: eindelijk zomers weer

 

De zomer heeft vanaf half augustus een charmeoffensief ingezet alsof hij de rotmaanden april, mei, juni en juli wil goedmaken.  Hij ging daarbij echter zo heftig tekeer dat het niet meer aangenaam was maar extremen leveren vaak fraaie beelden op. Zie maar eens hoe de insecten hun achterstand proberen in te lopen. Deze dagen is het goed om een bij of een zweefvlieg te zijn.

 

foto Louis Moens

naar boven

===================================

22 juli 2012: kids: Vier op een rij.

 

Aster en Nore kunnen nu flink rechtop zitten, een gelegenheid dus om de verzamelde kleinkinderen eens te vereeuwigen.

 

foto Louis Moens

naar boven

===================================

 

4-6 juli 2012: uitstapje : Krijtrotsen van Etretat en de Baai van de Somme.

 

Vlak voor de grote exodus op de Franse wegen begint zijn we nog snel even op uitstap geweest naar de baai van de Somme en naar de krijtrotsen van Etretat en als toetje een bezoek aan het Picardische Saint Omer.
Geen schitterende zomer tot nu toe maar met overdag zonnig en matig warm weer en 's avonds en 's nachts regen en onweer zijn we vrij goed weggekomen.

 

Het fotoalbum zit hier.

 

Etretat.  Foto Louis Moens

 

Het strand en de krijtrotsformatie te Etretat. Zon, zee en natuur, voor elk wat wils.

naar boven

===================================

27 juni 2012: callemansputte : Een vlakte

 

Er is beweging gekomen op Callemansputte. De populieren die het straatbeeld van destijds bepaalden en die nu nog als referentiepunt dienden voor wat ooit was, zijn gerooid en met hen ook "de Linde".  De plaats waar het hof stond is nu totaal onherkenbaar, de dreef achter het hof die naar de "Kerkestukken" leidde is bijna niet meer te terug te vinden. Simpel gezegd: er is nu niets meer. De bruine vlek in het midden van onderstaande foto is de plaats waar de Linde stond en de groene bomenrij achteraan is de Kasteeldreef.  Alle begroeiing is nu weg. Wat wordt de volgende stap?

 

Callemansputte foto: Louis Moens

naar boven

===================================

22 juni 2012: ferre : Een vlijtig kereltje .

 

Het zijn niet alleen de meisjes die snel groot worden. Briek en Ferre gaan er ook gestadig op vooruit. Ferre begint reeds met zwaar materiaal te werken wat niet altijd verloopt zoals verhoopt.  Kijk maar hier.

naar boven

===================================

 

13 juni 2012: De zomer blijft weg : Aster en Nore evolueren.

 

We zijn nu al half juni en het blijft wachten op de zomer.  Na een zeer zonnige maand maart is het niets anders geweest dan grijs, fris en veelal nat, één enkele mooie dag niet te na gesproken.  De vooruitzichten zijn ook niet denderend maar we geven de moed niet op.

Aster en Nore zijn ondertussen 8 maand en ze evolueren meer dan behoorlijk. Wil je eens zien hoe dat in z'n werk gaat? Klik dan hier.

 

naar boven

===================================

 

28-30 april 2012: weekendje: Texel

 

Maart was een prachtige zonnige maand, april daarentegen stelde als lentemaand helemaal niets voor.  Herfstachtige toestanden zoals koude, regen en wind.  Het heeft ons niet belet om een weekend naar Texel te trekken.

Een paar sfeerbeeldjes.

Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens
Texel foto: Louis Moens Texel foto: Louis Moens

naar boven

===================================

 

7 april 2012: koers: Briek, Ferre, Aster en Nore komen supporteren.

 

Ferre, Aster, Nore, Briek foto Louis Moens
Aster Nore foto Louis Moens
Het is koers aan de vaart in Bellem, niet ver van Oostwinkel. Ferre, Aster en Nore komen dus supporteren voor pépé. Kijk, Briek is er ook.
Aster was zo onverstandig om braaf te zijn dus miste ze de foto met pépé want mama liet haar rustig in haar nestje liggen wat ze nadien toch nog goed gemaakt heeft. Nog meer foto's van de koers en omkadering hier.

naar boven

===================================

1 - 3 april 2012: citytrip: Amsterdam.

 

Gedurende het weekend waarin de Ronde van Vlaanderen betwist werd zijn we op uitstap geweest naar Amsterdam en omgeving. Was het de moeite waard om er de ronde voor te missen? Dat hangt van eenieder persoonlijk af, voor wat mij betreft: ik ben er nog steeds niet uit. Het was in elk geval interessant en het weer viel ook nog best mee. Klik hier voor de fotoreportage.

Amsterdam foto Louis Moens
Amsterdam foto Louis Moens
Als je Amsterdam zegt, zeg je grachten.
Een fragment uit "Het melkmeisje" van Vermeer (Rijksmuseum)

naar boven

===================================

18 maart 2012: kids: Aster en Nore gedoopt.

 

Aster en Nore zijn nu een dikke 5 maand en ze trekken (met een beetje hulp van mama en papa) naar de kerk in Oostwinkel om zich te laten dopen. Er was wat familie bij om het allemaal van nabij te volgen. Hier enkele foto's

 

naar boven

===================================

4 maart 2012: wielrennen: Eens te meer gestart.

 

Geloof het of niet maar ik ben nog maar eens gestart met een nieuw wielerseizoen. Elk jaar is het een beetje meer afwachten of het nog wel zal gaan maar het is eens te meer gelukt. Alle omstandigheden in acht genomen heb ik het er nog vrij behoorlijk vanaf gebracht al laat de uitslag (18e) dat niet meteen vermoeden. Ik moet echter deemoedig bekennen dat het niveau van de koers niet denderend hoog was maar kom, alle begin is moeilijk.

naar boven

===================================

 

3-12 februari 2012: egypte: Een land met een rijk verleden en een arm heden.

 

Toen ik een manneken was van zo om en bij de tien jaar hadden wij thuis een boek over de oude Egyptenaren met prentjes gespaard met Artis- of Historiapuntjes. Ik was er een beetje door gefascineerd zoals nu de kinderen verslingerd zijn op hun gameboy. Talloze keren heb ik dat boek uitgekeken en ik nam me voor om ooit eens naar die pyramiden te gaan kijken.

Nu, 50 jaar later, heb ik die destijds onbereikbaar gewaande droom waar gemaakt. Antoinette en ik zijn naar het rijke verleden van Egypte gaan kijken maar ook naar het arme, onderdrukte heden.

Moet het gezegd dat ik er enkele foto's gemaakt heb? "Enkele" is zelfs een beetje zachtjes uitgedrukt. Hier het resultaat.

 

Egypte fot louis moens

 

naar boven

===================================

 

2 februari 2012: Winter: Koning winter zet het offensief in.

 

Uitgezonderd de geboorte van Imke, is januari bijna ongemerkt voorbijgeschoven. Met twee zonnige dagen waren de aangename dagen van de nieuwjaarsmaand geteld. Uitzonderlijk warm, dat wel maar ook grijs en bij wijlen vrij nat, tot plots, heel uit het niets, de laatste dag van de maand het begon te vriezen dat het kraakte in zoverre zelfs dat er vanaf morgen kan geschaatst worden op de Kraenepoel te Bellem. De rest zal wel snel volgen.

Hoe dan ook, niet meteen voor mij want vanaf morgen gaan we naar de zon. Met een beetje geluk kan er nog geschaatst worden als we terug zijn.

naar boven

===================================

 

2 januari 2012: Nieuwe jaar: Het nieuwe jaar gestart met nieuw leven

 

Het nieuwe jaar is alvast goed ingezet. We zijn nog maar net bekomen van de feestdagen of de voornaamste wens van afgelopen nieuwjaarsdag is reeds in vervulling gegaan. Björn en Katrien hun baby is geboren. Het is een meisje en het noemt Imke. Iedereen is in blakende gezondheid. Een dikke proficiat aan de kersverse ouders en grootouders.

Het kan bijna niet anders of dit is een goed voorteken voor het komende jaar.

naar boven

===================================

 

31 december 2011: Nieuwjaar: Al weer een jaartje voorbij.

 

Het is weer zover. Morgen wensen we weeral eens de mensen rondom ons het beste voor het komende nieuwe jaar. We hopen dat het komende toertje van de aarde rond de zon ons evenveel voorspoed mag brengen dan het vorige, meer moet dat niet zijn want wie het onderste uit de kan wil krijgt het deksel op z'n neus.

Als we even terugblikken op het voorbije jaar kunnen we zeggen dat het al bij al best meeviel. De gebeurtenis van het jaar was natuurlijk de geboorte van de tweeling.

Daarnaast herinneren we ons onder andere onze geslaagde trip naar Parijs en het familieweekend in Mol, allebei onder een zomersblauwe heldere hemel. Dat de zomer dan iets minder zonnig was, dat nemen we er maar bij want de herfst was een mini-zomer. Voor de landbouw kwam de frisse, nattere zomer zelfs als een godsgeschenk na de droogte van het voorjaar.

Voor wat betreft het fietsen mag het ook geslaagd genoemd worden. Na een verregende Omloop het Volk hebben we prachtig weer gehad op onze tochten naar de voorjaarskoersen en in de wedstrijden stond ik goed mijn mannetje, zeker de tweede seizoenshelft.

Verder nog is mémé Moens 90 jaar geworden, een dikke proficiat.

 

En nu hop naar 2012 want de dagen zijn reeds beginnen te lengen. Reikhalzend kijken we weeral uit naar de lente. Wat gaat alles toch snel.

naar boven

===================================

 

naar boven

=======================================